2024. február 28., szerda

További tartományi beruházások

Igor Mirović Nagykikindára látogatott

Tegnap Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke Nagykikindára látogatott, hogy körbejárja a Dušan Vasiljev, Jaša Tomić, Laković fivérek és a Semlačka utcában csaknem 1200 méteren zajló csapadékelvezető csatornák kiépítési munkálatait, amelyre 150 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből, valamint hogy megtekintse a felújított Nagykikindai Közegészségügyi Intézetet.

A Nagykikindai Közegészségügyi Intézetbe a hat hozzá tartozó önkormányzatból havonta 110.000 beteg érkezik, és legalább 1200 egészségügyi vizsgálatot végeznek el. Igor Mirović elmondta, hogy a tartományi kormány az intézettel közösen két ütemben 46 millió dinárt fektetett be a felújításába. Az újjáépítés mellett a tartományi kormány finanszírozta a laboratóriumi eszközök beszerzését és részben a tavaly átadott mikrobiológia épület felújítását is. Hozzátette, hogy összesen 395,3 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből a nagykikindai egészségügyi intézmények – az egészségház, a közkórház és az intézet – beruházásaira és eszközbeszerzésére.

– Nagykikinda új projektjeiről és igényeiről is beszéltünk ma. A következő hetekben mindent előkészítünk – vetítette előre Igor Mirović, majd emlékeztetett arra is, hogy a Fejős Klára Általános Iskola, a Szent Száva Általános Iskola és a Dušan Vasiljev Gimnázium felújítására is előteremtettek forrásokat. A tartományi kormányfő arra is kitért, hogy a következő években egy Zombortól Nagykikindáig tartó gyorsforgalmi út fogja összekötni Észak-Bánátot Közép- és Észak-Bácskával, valamint a Szabadkáról Újvidék felé vezető autópályával, ami rengeteg lehetőséget rejt.

– Csak ebben az évben több mint 700 millió dinárt kaptunk a tartományi kormánytól különböző beruházások megvalósítására, ami jelentősen javítja a helyiek életminőségét – hangsúlyozta Nikola Lukač polgármester, és arra is rámutatott, hogy a Fejős Klára Általános Iskolát a következő időszakban felújítják.

A nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola az egyetlen két tannyelvű iskola a városban, ahol a magyar diákok anyanyelvükön folytathatják tanulmányaikat.

Nyitókép: Igor Mirović megtekinti a csapadékelvezető csatornák kiépítési munkálatait (Vidács Hajnalka felvétele)