2024. július 15., hétfő

Egy közösség szolgálatában

Mirko Štefković nagybecskereki megyés püspök fogadta Pásztor Bálintot, a VMSZ elnökét

Msgr. Mirko Štefković, a Nagybecskereki Egyházmegye egy hónappal ezelőtt beiktatott püspöke szerdán hivatalában fogadta dr. Pásztor Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. Püspökké szentelése és a tisztségébe való beiktatása óta ez volt az egyházi méltóság első találkozása a vajdasági magyarság politikai képviselőjével.

Pásztor Bálint hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy Mirko Štefković püspökké szentelése után elsőként fogadta hivatalos látogatáson, és kifejezte örömét, hogy egy hónap elteltével már a közös ügyekről beszélgethettek.

– Rengeteg közös ügyünk van. A római katolikus egyháznak és a VMSZ-nek is a maga eszközeivel közösségépítés a feladata. Az, hogy a szülőföldünkön tudjunk megmaradni magyarként, keresztényként, vagy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát. Az egyháznak is a maga eszközeivel van mit tenni annak érdekében, hogy akár az oktatás, akár a művelődés vonatkozásában, az épített örökség megőrzése szempontjából, az egyházi objektumok megőrzése szempontjából előrelépésre kerüljön sor. Ugyanígy a VMSZ is a tisztségviselői révén – különös tekintettel arra, hogy rengeteg bánáti magas rangú tisztségviselőnk van országos és tartományi szinten is – tud annak érdekében tenni, hogy a vajdasági magyar közösség, a bánáti magyar közösség meg tudjon maradni a szülőföldjén magyarként, keresztényként. Ezekről a konkrét feladatokról, közös tennivalókról beszélgettünk, és egyetértettünk abban, hogy közösen tudunk tenni annak érdekében, hogy a közösséget meg tudjuk őrizni –  mondta Pásztor Bálint.  

 

Beszélgetés a püspöki hivatalban (Fotó: Nagybecskereki Egyházmegye)

Beszélgetés a püspöki hivatalban (Fotó: Nagybecskereki Egyházmegye)

Mirko Štefković püspök rámutatott a közreműködés fontosságára.

– A közreműködés mindig fontos, mert egy közösséget szolgálunk, mindenki a saját kompetenciájában. Közösen próbáltuk kitűzni egy pár konkrét célt, amit közreműködéssel el tudunk érni a közösségünk javára. Nagy a tér, lehet közreműködni, sőt kell is közreműködnünk. Mert az egyház mindig egy adott, konkrét világban él, nem valahol az égben. Mi is, persze a hívek is, aktív tagjai a társadalomnak, és akár az egyházi élettel, akár a társadalmi élettel, egy úton járunk, és úgy gondolom, itt a közreműködés a kulcs – mondta a nagybecskereki megyés püspök.  

 

A nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyház

A nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyház

Nyitókép: Nagybecskereki Egyházmegye