2024. június 14., péntek

A Down-szindróma napja

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, amit 2006 óta ünnepelnek. A célja az, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, hogy segítsen ezeknek a személyeknek abban, hogy méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. A Down-szindróma világnapja alkalmából Nikola Selaković munkaügyi és szociális kérdésekkel megbízott miniszter tegnap – Simo Salapura városelnök kíséretében – megtekintette a Május 9. speciális általános és középiskola tanulóinak az eladással egybekötött kézműves kiállítását a becskereki városháza előcsarnokában, majd ellátogatott a szellemileg sérültek egyesületének a felújított székházába. 

Suncokret (Napraforgó) egyesület egyébként most ünnepeli fennállásnak 50. évfordulóját. Erre az alkalomra az illetékes minisztérium támogatásával sikerült felújítani a helyiségeiket, és az egyesület tagjai alkalmi műsort mutattak be.

Becslések szerint minden hétszáz csecsemő közül egy születik Down-szindrómával, kromoszómatöbblet okozta genetikai rendellenességgel. A Down-szindróma nem betegség, az érintettek nem gyógyszert kérnek, hanem szeretetet, megértést, társadalmi elfogadást, tanulási lehetőséget, jobb életfeltételeket. Számokra a legfontosabb a szocializáció, az elfogadásuk, az irántuk való nyitottság. Nem véletlen, hogy a Down-szindróma szimbóluma a színes, rojtos zokni.

Ez a nap egyúttal alkalom arra, hogy hangsúlyozzák a Down-szindrómások teljesítményeit, hiszen a gyógypedagógiai fejlesztéseknek köszönhetően ezek a gyerekek szinte mindent meg tudnak tanulni, szakmákat el tudnak sajátítani, kiváló sportoló is lehet belőlük. 

Nikola Selaković munkaügyi és szociális kérdésekkel megbízott miniszter nyomatékosította, hogy fontos a sérült személyeket felkaroló egyesületeknek a támogatása. 

– Meglátogattuk az egyesületet, hogy megnézzük, mi készült el, de hogy felmérjük azt is, miben segíthetünk még nekik. Elbeszélgettük az egyesület tagjaival, az érintett szülőkkel, akiknek segítségre van szükségük. Számukra ez az egyesület a második otthon, ahol sok időt töltenek el, különféle aktivitásokkal. Ez a hely, ahol a Down-szindrómások alkotnak és kifejezhetik kreativitásukat és hasznosnak érezhetik magukat. A munkaügyi és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium az idén is két pályázatok ír ki, amelyek által az ilyen egyesületeknek, valamint a tartományi és köztársasági szintű szövetségeknek összesen 450 millió dináros támogatást nyújt – nyilatkozta a miniszter.

Nyitókép: A speciális iskola diákjainak kiállítása (Fotó: Kecskés István)