2024. április 18., csütörtök

Az év minden napjára van munka

Több munkással, immár két műszakban dolgozik a magyarittabéi Carrots Kft.

A tél beálltával nem csökkent a munka intenzitása a Carrots Kft. magyarittabéi telephelyén. Sőt, az eddiginél nagyobb létszámban, két műszakban csomagolják a kertészárut az áruházláncok részére. Most a legnagyobb gond a szabadföldi termés betakarítása, amit az ősz óta tartó csapadékos időjárás nehezít. 

Alig győzik a munkát a csomagolóosztályon, pedig immár két műszakban, negyvenen dolgoznak. A Lidl és a Gomex áruházláncok, valamint a kisebb elárusítóhelyek részére ugyanis folyamatosan kell szállítani a megfelelő minőségű és mennyiségű kertészárut. 

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A szabad ég alatti termés betakarítására a gépezet mellett további hatvan embert kellett alkalmazni. Ugyanis a felázott talajon a gépek mellett a kézi munkaerőre is szükség van. A munkaerőt pedig a környező falvakból biztosítják. A munkavállalók számára előnyös, hogy Pataiék kertészetében az év minden napjára van munka. 

– A tavalyi ősz elég sáros, csapadékos volt, emiatt a betakarítás eléggé elhúzódott. Sőt, a mai napig is folyik. Nem valami gyönyörű a látvány kint a határban, mivel a gépezettel nagyon megtapossuk a földet, nagy a sár. Nem haladunk egy tizedére se annak, mint száraz időben. Ez persze megnöveli a költségeinket is –  mondta Patai Attila, a Carrots Kft. tulajdonosa.

Jelenleg csak a hazai piac ellátásán dolgoznak, árufölösleg híján a kivitelre egyelőre nincs lehetőség. Viszont a kínálatot sikerült bővíteni. 

– A paszternák, sárgarépa, petrezselyem mellett mostantól zeller is van a kínálatunkban. Általában külföldről hoztuk be a zellert és úgy gondoltuk, hogy a saját gazdaságunkat is bekapcsoljuk a termelésébe. Így mindent biztosítunk, amit a nagyáruházak kérnek tőlünk – mesélte a tulajdonos. 

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

Hazánkban 2023 óta szigorították a mezőgazdasági termékek minőségének az ellenőrzését. Ez nem csak a külföldre szállított terményekre vonatkozik. 

– Minden termékünk rendelkezik GLOBAL G.A.P. tanúsítvánnyal, ami lehetővé teszik, hogy kövessük a termék minőségét a vetésétől az eladásáig. Ez rendkívül fontos, mert minden pillanatban ismernünk kell terményeink minőségét. Havonta végzünk laboratóriumi ellenőrzéseket, az arra akkreditált laboratóriumokban – mondta Sava Bolorin, a Kft. termelésvezetője.    

Pataiék kertészete „kinőtte” a jelenlegi telephelyét és tervezik egy korszerű munkacsarnoknak és hűtőháznak a megépítését. Ezért várják az IPARD előcsatlakozási pályázatának idei kiírását. Sikeres pályázás esetén pedig ez év végén, vagy a jövő év elején hozzáfoghatnak az új telephely építéséhez. Egyelőre önerőből sikerült egy hangárt építeni a gépezet részére.

Nyitókép: (Fotó: Kecskés István)