2024. június 16., vasárnap

Futópálya, táborok, előadások, könyvkiadás

Magyarkanizsán egy éven belül atlétikapálya épül egy IPA-projektumnak köszönhetően

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester pénteken a magyarkanizsai városháza dísztermében dr. Füzesy István algyői alpolgármesterrel és a Vajdasági Atlétikai Szövetség elnökével, Goran Obradovićtyal aláírta azt a partnerségi nyilatkozatot, amely az IPA-Interreg program keretében megvalósuló, Az atlétika mindenkié elnevezésű nyertes pályázat első projektje. Ennek köszönhetően a birkózóakadémia tőszomszédságában egy éven belül elkészül az új atlétikapálya, amely a sportágat hivatott népszerűsíteni Magyarkanizsán.

Dr. Füzesy István algyői alpolgármester elmondta, hogy a határon átnyúló pályázat Algyőnek is nagyon fontos. – Olyan sportlétesítményeket tudunk létrehozni, és olyan folyamatokat tudunk elindítani, amelyek több évre meghatározhatják mindkét település sportolóinak jövőjét. Korábban is már többször pályáztunk együtt Magyarkanizsával, más területeken is, tehát kiváló együttműködésnek örvendhetünk. Algyő 387 ezer eurós támogatáshoz jutott, mi egy futópályát építünk fel – mondta az alpolgármester.

A magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert hangsúlyozta, hogy Magyarkanizsa község önkormányzata több IPA-projekt részese volt, mára községi intézmények is bátrabban pályáznak a kiírásokon. – Az önkormányzat minden egyes pályázat mögé beáll, nemcsak önrésszel, hanem előfinanszírozással is, hogy megvalósulhassanak. Nagyon örülök annak, hogy legalább hét vagy nyolc nyertes pályázatra számíthatunk ebben a kiírási ciklusban. A mostani szerződés-aláírás egy hosszú távú együttműködés gyümölcse – magyarázta a polgármester.

Mészáros Kornél, az atlétikaklub elnöke hangsúlyozta, a projekt fő célja, hogy a környékbeli sportszakembereket megtanítsa olyan módszerekre, amelyeket az atlétika nyújthat más sportágaknak. – Elkészül egy tudományos, eddig egyedülálló munka, amelynek az a feladata, hogy olyan edzőknek mutassa be ennek a sportágnak a máshol is hasznosítható elemeit, akik nem az atlétikában tevékenykednek. Ennek előfeltétele egy iskolai atlétikapálya létrehozása, Magyarkanizsán egy 2400 négyzetméteres modern rekortánpályát fogunk felépíteni, amelynek költsége megközelítőleg 350 ezer euró. Az általunk megnyert összeg 450 ezer euró, tehát az összeg nagy részét a pálya kiépítése teszi ki, míg a fennmaradó összegből táborokat, képzéseket, előadásokat és a könyv publikációját fogjuk megvalósítani – fejtette ki Mészáros Kornél