2024. június 14., péntek

A kékfrankos a nyerő!

A horgosi Vass pincészetből származik a polgármester bora

Szombaton tartották a horgosi Domus Pacisban a 14. Nagy Honi Borversenyt, ahol a magyarkanizsai polgármester, Fejsztámer Róbert is kiválasztotta a polgármester borát. A horgosi Vass pincészet 2022-es évjáratú kékfrankosa ízlett legjobban a polgármesternek, így erre esett a választása, amit ezentúl a Polgármester bora címkével látnak el, és kapnak majd ajándékba azok, akiket az önkormányzat ajándékcsomaggal jutalmaz meg. Így még messzebb tájakra is eljut a horgosi bor. A verseny érdekes színfoltja volt ez a választás, ám maga a verseny nem csak ebből állt. Mintegy kétszáz nedűt neveztek be a nagy múltú eseményre. Bacskulin István nagymester, a Szent Orbán Borlovagrend tagja elmondta, hogy száz pontos rendszerben történik a borok besorolása. 
- A nagy hon ez esetben azt jelzi, hogy az egész Kárpát-medence területéről is hoztak ma ide borokat, melyek elbírálásra várnak. Sokan megkérdezték, hogy miért vannak itt a koszovói borminták is, melyre nagyon egyszerű a válasz, mégpedig azért, mert magyar hercegnő volt az albán király felesége. Szakmai szempontból azt nézzük, hogy a bor megfelel-e az elvárásnak, a fajtatisztaságnak, azoknak a jelenlegi világtrendeknek, követelményeknek, amit a borászvilág, a borfogyasztók elvárnak egy bortól. Nagyon érdekes dolog, amikor egy koszovói rizlinget hasonlítanak egy vajdasági, vagy épp egy felvidéki rizlinghez. A távolság körülbelül 1500 kilométer és teljesen más jellege van egyiknek, másiknak vagy a harmadiknak, de mind a háromból ki lehet venni a rizling alapú érzékeket. Környékünkön a Merlot, a Cabernet, a Kékfrankos a népszerű, de egyre inkább utat tör magának a Kadarka is – magyarázta Bacskulin István.
 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A polgármester elé öt bor került, melyek közül a horgosi kékfrankosra esett a választása idén. 
- Évek óta már megrendezésre kerül ezen a borversenyen belül a polgármester borának kiválasztása, mellyel az a megtiszteltetés is jár, hogy nem csak a versenyen dől el, hogy melyik volt a legjobb bor, hanem egy kicsit rábízzák a polgármester magánízlésére is, hogy melyik tetszik neki legjobban. Idén négy vörös és egy fehér közül választottam ki azt, mely egy éven át majd az önkormányzat ajándékként, protokollcsomagként beletesz az önkormányzati vagy polgármesteri ajándékcsomagba.  Ezáltal, hogy bekerül ez a bor az ajándékcsomagokba, községen és országon kívülre is elkerül, megkóstolhatják azokat a borokat, amiket a mi helyi termelőink készítenek. A polgármester bora azonban amellett, hogy itt sok tájegység bora fellelhető, kizárólag községbeli termelőé lehet. Ezúttal a Vass pincészet kékfrankosa nyerte el a tetszésemet  – mondta Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester.
A Domus Pacisban az ízlelőbimbók ünnepeltek, a résztvevők pedig szakmai tapasztalatcsere mellett éltették a borászatot. 

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele