2024. április 23., kedd

A természet legszebb pillanatai

Magyarkanizsán Radomir Perin-Raša természetfotóiból nyílt kiállítás

A martonosi gyökerekkel rendelkező Radomir Perin-Raša természetfotós a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban állította ki természetfotóit, melyeket ámulattal nézett mindenki a csütörtök esti kiállításmegnyitón. A képtár két szintje színültig megtelt A kamera szemével a természet szívében című kiállításmegnyitóra, amelyen vetítést és könyvbemutatót is tartottak. A természetfotós bejárta a környéket, és fotóiról visszaköszön, hogy milyen gazdag a növény- és állatvilágunk, illetve elkalauzolta a nézőket távoli vidékekre is. A lencse másik végén összetalálkozott a tekintete az oroszlánnal, a csőrében táplálékot tartó madárral, de olyan módon, ahogy az csak keveseknek sikerül. Mindezt átélhetik azok is, akik megtekintik a mintegy százötven képből álló bámulatos kiállítását. 
Radomir Perin-Raša az év 365 napjából minimum 200-at a természetben tölt. Sokszor hónapokig is várja a megfelelő pillanatot, amit szeretne elkapni fényképezőgépével, de sosem hiába. Mint a jó vadász, aki élvezetét leli a becserkelésben, hisz ezt másképp nem is lehetne csinálni. Mindezt alázattal teszi, ami visszaköszön a képeken, és emberi nagysága megmutatkozott abban is, hogy a magyarkanizsai képtárban egymásnak adták az emberek a kilincset. A fotós szemén át elénk tárult a világ, amelyben néha mintha csukott szemmel járnánk. Ő maga pedig hittel vallja, hogy értékeink megőrzése, a természet óvása a legfontosabb kell, hogy legyen, mert nem szabad elfelednünk, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. Az első kiállítása igazi átütő sikert hozott Magyarkanizsán, ahová szinte hazahozta negyvenöt év munkáját, amióta természetfotózással foglalkozik. 
A fotós elmondta, hogy számára nagyon fontos, hogy aki nézi a képeit, sokszor hosszú perceken át elidőzve, azt érezze, hogy vele együtt kint van a természetben, amely megannyi csodát rejt. Megtudtuk, hogy a martonosi rész fotózása, az őzbakok a nagy kedvencei, de nem volt rest Magyarországra, Horvátországba, Kazahsztánba vagy épp Kanadába, illetve Afrikába is elmenni fotózni. Elmondása szerint elég csak a kapun kívül mennünk, sokszor egy kilométernyi séta elég, hogy a természet testközelbe kerüljön. A vadak a város alatt már megtalálhatóak. Maga is valamikor nagy vadász volt, és ezt előnyként értékeli, mert barátkozni kell a vaddal, sok összetevős tevékenység ez is, hiszen az illatoktól a lépések neszezéséig mindenre oda kell figyelni. Hisz minél közelebb jut az állathoz, annál átélhetőbb fotót tud készíteni, ami minden képén visszatükröződött. A megnyitón bemutatott fotómonográfiája 345 oldalon tárja elénk a természet hétköznapi jelenségeit, nem hétköznapi módon, három nyelven is olvasható, és kuriózum Szerbiában. A könyv mintegy 700 képet tartalmaz. 
Radomir Perin-Raša fotókiállítása január 27-éig tekinthető meg a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban hétfőn, kedden, szerdán délelőtt, csütörtökön és pénteken pedig délután. 
 

Nyitókép: Puskás Károly felvétele