2024. július 20., szombat

Meggynagykövet

Nagykövetet kapott a bácsfeketehegyi meggy

A Bácsfeketehegyi Gazdakör volt az a szervezet, amely annak idején útjára indította a meggynapokat. Azóta az egész település ünnepe lett. A meggy köré épülő ünnepségnek idén egy nagyon fontos újdonság is a része volt. Fekete Andor elnök arról számolt be, hogy a meggy a gazdakör megalakulása óta kiemelkedő szerepet kapott a szervezet életében.

– Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az első meggynapokat is egyesületünk szervezte, és mára ez összeforrt településünk ünnepével. A kétezres évek közepén kezdeményezés indult, hogy a „feketicsi” meggyet elismertessük fajtaként, és bejegyezzék. A munkát Bácsi Gábor és Orosz Kálmán vezették. 2013-ra sikerült elérni, hogy a falura jellemző, tájjellegzetes fajtakör egyik tagja fajtaelismerést kapjon. A bejegyzett meggyfa a Prima nevet kapta, és jogtulajdonosa a Bácsfeketehegyi Gazdakör – mondta el Fekete, majd azzal folytatta, hogy a gazdakör 2022-ben számos fiatallal bővült, de Bácsi és Orosz munkásságát továbbviszik. Úgy látják, hogy a meggy akár a szülőföldön maradás záloga is lehet, és igazi hungarikumként tekintenek rá.

– Célkitűzésünk, hogy a fekete meggy termesztése felvirágozzon településünkön és az egész Kárpát-medencében, valamint a belőle készült termékeket megismerjék a fogyasztók. Ezen célkitűzések érdekében a fajta egyedszámát kell növelni településünkön és más vidékeken. Ennek érdekében egyesületünk létre fog hozni egy gyümölcsfaiskolát, ahol a szükséges oltványokat elő tudjuk állítani. A hosszú távú tervek között egy közösségi meggyfeldolgozó szerepel. Ez alkalommal pedig a Prima meggy nagykövetet kapott. Nagy Miklóst, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökét kértük fel a bácsfeketehegyi meggy nagyköveti tisztségének betöltésére. Nagy több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdaság- és a vidékfejlesztés terén, és számos projektumot vezetett, amelyek célja a helyi termelők támogatása és a regionális mezőgazdaság fejlesztése volt. Feladata az lesz, hogy minden alkalmat megragadjon a bácsfeketehegyi meggy hírnevének öregbítésére, és aktívan részt vegyen a fajta népszerűsítésében – fogalmazott a gazdakör elnöke.

Nyitókép: A gazdakör és Nagy Miklós szerződést írtak alá a nagyköveti kinevezésről, ami négy évre vonatkozik (Fotó:VASZ)