2024. július 25., csütörtök

Községi elsősegélynyújtási verseny Kishegyesen

Szerda délután Kishegyes új főterén községi szintű elsősegélynyújtási versenyt tartottak. Az eseményt a Vöröskereszt községi szervezete szervezte, és a hazai csapatok mellett vendégcsapatokat is hívtak.

Fontányi Andor titkár elmondta, hogy a község területén három csapatot sikerült alapítani, amelyekben vegyesen voltak gyerekek a község mindhárom településéről. Emellett itt volt egy szabadkai és egy adai vendégcsapat. A verseny során öt munkaponton dolgoztak: egyiken elméleti tesztet csináltak, a másikon az újraélesztést, három munkaponton pedig különböző sérüléseket kellett ellátniuk: törést, orrvérzést, horzsolást, autóbaleset során jelentkező sérüléseket és egy késes támadás sérüléseit. A község iskoláiban már a tanév elején elkezdték az elsősegélynyújtási program népszerűsítését.

– Január óta egy intenzívebb képzést tartottunk, amelynek most mutatták be az eredményét. A legjobb csapat továbbjutott a tartományi versenyre, amely jövő hétvégén lesz Rumán. A versenyt egy vegyes csapat nyerte meg, amelyben kishegyesi és bácsfeketehegyi gyerekek vannak – tudtuk meg Fontányitól, aki arról is beszélt, hogy elégedettek a gyerekek által elsajátított tudással, és bíznak benne, hogy ezt a hétköznapi életben is fel tudják használni. Ez egy olyan készség, amelyet folyamatosan gyakorolni kell.

Az iskolaév hamarosan véget ér, ezért a Vöröskereszt más formában fog foglalkozni a gyerekekkel. Nyári tanfolyamok, táborozás, különféle szabadidős programok keretében népszerűsítik tovább az elsősegélynyújtást. Az eddig bekapcsolt diákok aktív részesei lesznek a programoknak, és az elsajátított tudást továbbadják a fiatalabb generációknak.

– Célunk, hogy minél szélesebb körben terjedjen ez a tudás, és minél szakszerűbben terjeszthessük széles körben – mondta a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a Vöröskereszt községi szervezetének legfőbb támogatója Kishegyes község önkormányzata, emellett folyamatos támogatásokat kapnak a tartományi és a Szerbiai Vöröskereszttől. A versenyt szakmailag a Vöröskereszt adai és szabadkai szervezete is támogatta.

Nyitókép: Három községbeli és két vendégcsapat vett részt a versenyen (Lakatos János felvétele)