2024. június 20., csütörtök

Gyermekek a nagyszínpadon

Két napig tart a XVI. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó Bácsfeketehegyen

A gyerekek vették birtokukba a színpadot Bácsfeketehegyen pénteken reggel, és szombat estig ott is maradnak, ugyanis a XVI. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó pénteken reggel kezdődött és szombat estig tart. A kétnapos rendezvényre 22 színjátszó csoport jelezte részvételét. A szakmai szempontból is rangosnak számító találkozó egyben a magyarországi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is, annak ellenére, hogy a rendezvénynek eredetileg nincs versenyjellege. A Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közösen szervezte meg idén is a rendezvényt.
Hajvert Lódi Andrea, a drámapedagógiai társaság elnöke elmondta, hogy a műhelytalálkozón művelődési egyesületek és iskolák gyermekszínjátszó csoportjai, az általános iskolás korosztály műkedvelői mutatkoznak be egymásnak, egyben egy szakmai értékelőbizottság előtt is. A cél az, hogy bemutatkozási lehetőséget kapjanak, emellett megismerjék egymást, egymás munkáját, nem mellékesen pedig, hogy kapjanak szakmai visszajelzést, motivációt és tanácsokat. A szakmai értékelőbizottság tagja idén a pécsi Sramó Gábor bábszínész és rendező, Mezei Kinga zentai színművésznő és Tölgyfa Gergely pécsi drámatanár. A foglalkozásvezetők Crnkovity Gabriella, Dévai Zoltán, Magyar Zsófia, Budinčević Krisztián, Bagaméry-Nagy Orsolya, Horvát Blanka, Kőműves Csaba Bence, valamint Blazsanyik Zsaklina. A 22 csoport közül az eszékiek végül nem tudtak eljönni, de így is 21 előadást mutatnak be, amit alig sikerült „bezsúfolni” a kétnapos programba. Pénteken tizenhárom, majd szombaton további nyolc produkció szerepel a programban. Olyan általános iskolás gyermekszínjátszó csoportok lépnek fel, amelyek egyesületekben vagy iskolákban működnek magyar nyelven. A cél, hogy a fellépő csoportok megnézzék egymás munkáját, a közös foglalkozások alkalmával megismerkedhessenek, együtt alkossanak, játsszanak. A korábbi évekhez hasonlóan műhelymunkákkal, közös foglalkozásokkal is várják a fellépő gyermekeket. Ebben az évben a foglalkozások témája a színpadi mozgás. A felkészítők kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek, ahol a szakemberek elemzik a látott produkciókat, elősegítve a szakmai fejlődést. 
A rendezvény mára már nemcsak szűkebb pátriánk, hanem az egész Kárpát-medence egyik legnépesebb ilyen jellegű találkozójává nőtte ki magát. A legjobbak kijutnak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozóra, amelyet június 6-a és 8-a között szerveznek meg Debrecenben.

Nyitókép: Az óbecseiek a színpadon / Tóth Péter felvétele