2024. április 21., vasárnap

Jubileumi évet zárt a Petőfi

Új székhely és számos program jellemezte a kishegyesi művelődési egyesület 70. évét

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület életében igen mozgalmas volt a tavalyi év. A szokásos rendezvények és programok mellett meghatározó beruházások és fejlesztések valósultak meg, melyek a szervezet munkájára nagy hatással vannak. Linka B. Gabriella, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy tavaly nem volt idejük unatkozni.
– Művelődési egyesületünk 2023-ban igen tevékeny volt. Hozzánk fűződik a János vitéz című produkció, amit az egyesület 70. évfordulója alkalmából készítettünk, és benne volt a Petőfi 200 programban is. Ezzel az előadással mintegy tíz helyen tájoltunk is, és nagy kihívást jelentett számunkra. A nyáron, Anna-napkor felavattuk Petőfi központ melletti teret, majd átadtuk Petőfi mellszobrát, amely a téren kapott helyet. Szeptemberben a hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvény keretében átadtuk a Petőfi Művelődési és Civil Központot. Ez a felújított szövetkezeti otthon és színházterem, amely otthont ad művelődési egyesületünknek és a település civil szervezeteinek is. Mindezek mellett a már bejáródott műsorokat is megszerkesztettük, mint a falunapi műsort, az Anna-napi műsort és a nyári táborunkat. Komoly produkció volt az Őszi forgatag, amit október végén tartottunk. A kétnapos rendezvény keretében újra előadtuk a János vitézt, a második nap pedig mintegy 200 fellépő volt a színpadon. Ez a rendezvényünk nemzetközi fesztivál jelleget öltött, ami komoly munkát igényelt – számolt be az elnök, majd hozzáfűzte, hogy az évet az adventi és karácsonyi programokkal zárták. Ezt már úgy szervezték, hogy az új főtér is funkciót kapjon. Ott tartották meg az adventi gyertyagyújtáshoz kötődő programokat és a karácsonyi vásárt.
A Petőfi Sándor ME tavalyi évét meghatározta a 70. jubileum, ami miatt számos feladatuk volt. Az idén elsődleges céljuk az új művelődési központhoz kötődik.
– 2024-ben elsődleges feladatunk, hogy a meglévő épületet funkcióval lássuk el. Meg kell találnunk a módját, hogy a kishegyesiek ki tudják használni az általa kínált lehetőségeket. Össze kell hangolnunk a programokat a civil szervezetekkel, amelyek szintén itt kaptak helyet. Tartalommal kell ellátnunk az épületet, a teret és a színháztermet. Az idén már az új konferenciateremben tartottuk meg a magyar kultúra napi programot, ahol hamarosan további rendezvények is lesznek. Idén is nagy hangsúlyt fektetünk a koszorúzásokra, a március 15-ei megemlékezésre már a Petőfi-szobornál kerül sor. A többi megemlékezést is mi szervezzük, akárcsak a falunapi műsort. A húsvéti ünnepkör is jelentőséget kap a programjaink között, majd májusban különböző színházi programokat fogunk szervezni. Idén is megtartjuk a táborainkat és az Őszi forgatagot – mondta el Linka, majd arról is szólt, hogy programtervezetüket fél évre vonatkozóan dolgozták ki, mind az anyagiakat, mind a munkatervet illetően. Nagyobb produkciókra vonatkozó tervük is van – tudtuk meg az elnöktől, az idén is szeretnének egy táncszínházi előadást színpadra állítani. Ehhez elsősorban a Kamara Táncegyüttesre számítanak – fogalmazott, majd azzal fejezte be, hogy 2024-ben is továbbviszik hagyományos, jól bejáródott programjaikat, emellett igyekeznek új produkciókat is hozni.

Linka B. Gabriella, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke / Lakatos János felvétele

Linka B. Gabriella, a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke / Lakatos János felvétele

Nyitókép: A felújított szövetkezeti otthon és színházterem otthont ad művelődési egyesületnek és a település civil szervezeteinek is / Lakatos János felvétele