2024. április 23., kedd

Aktívak a falugazdászok Kishegyes községben

Bácsfeketehegyen szakelőadásokat szerveznek a gazdák számára – A faluban a vége felé jár a tagosítási folyamat

Bácsfeketehegyen a gazdák számára előadássorozatot szervez a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének helyi falugazdász szolgálata. A programra a kultúrotthon nagytermében kerül sor, minden szerdán 18 órától, tudtuk meg Juhász Árpád falugazdásztól.
– Egyelőre négy szerdai találkozót foglal magába az előadássorozatunk, amiből kettő már lement. Elsőként Szilágyi László, a BASF képviselője jött el, aki bemutatta a termékeit és a kalászosok növényvédelméről beszélt. Őt Sihelnik József, az Arcus Környezetvédelmi Egyesület szakembere követte, aki arról beszélt, hogy hogyan tudunk fellépni a rágcsálók és más környezeti tényezők ellen. Ő a védekezést és a megelőzést környezetvédelmi aspektusból közelítette meg. Még két előadás lesz, a héten a Topolyai Mezőgazdasági Szakszolgálat szakemberei érkeznek hozzánk, végezetül pedig Bagi Ferencet várjuk, aki növényvédelmi előadást tart majd – mondta el Juhász Árpád, majd hozzáfűzte, hogy elképzelhető a programsorozat folytatása további előadásokkal is. A termelők ugyanis ajánlottak további témákat, és ezekhez keresik a szakelőadókat. 
A falugazdász szolgálat számára Vajdaság-szerte igen leterhelő időszak ez a mostani, mondta el a falugazdász.
– Az e-Agrar elektronikus rendszerre való átállás arra késztette a termelőket, hogy segítséget kérjenek, ezért többen keresnek fel minket is. Jelenleg a gazdaságok bejegyzésének felújítása és a terület alapú támogatás igénylése zajlik. Ez termelőktől függően kisebb-nagyobb feladat, de zökkenőmentesen zajlik az ügyfélfogadás. Viszont ebben az időszakban előfordulhat, hogy sort kell várni az iroda előtt, néha 10-15-en is várakoznak. A célunk a termelők megsegítése, és hogy a hónap végéig mindenki átadja a terület alapú támogatás igénylését, mivel az február 29-én lezárul – mondta el Juhász, majd arról is szólt, hogy hamarosan várható a jószág- és az üzemanyag-támogatás igénylése, valamint szóba került és vetőmag-támogatás is. Ez utóbbiról egyelőre nincs sok hivatalos információ, de amennyiben kiírják, a falugazdász szolgálat ebben is a termelők segítségére lesz.
A bácsfeketehegyi kataszteri község területén hosszan elhúzódott a tagosítási folyamat. Az új parcellaszámok tavaly év végén kerültek be a kataszterbe, de ezzel nem ért véget a munka, tudtuk meg a falugazdásztól.
– Ezeknek az új parcellaszámoknak a bejegyzése is egy nagy feladat, gyakorlatilag az összes parcellát át kell rázni, mert az e-Agrar nem frissíti ezeket automatikusan. A régi számokat törölni kell, az újakat pedig bevinni. Ez vonatkozik a saját és a bérelt földekre is. Mindez a termőföldekre vonatkozik, a településen belüli parcellák bejegyzése is meg fog történni, de tolódik némileg az előzetes tervekhez képest. Ezek egy ideiglenes számot kaptak, de az év folyamán ez is befejeződik, és végleg pontot tehetünk a történetre – mondta végül Juhász Árpád.

Nyitókép: Sihelnik József a környezettudatos növényvédelemről beszélt a VASZ előadássorozata keretében / Lakatos János felvétele