2024. április 12., péntek

Jubilálnak az önkéntes tűzoltók

Két komolyabb beruházást valósított meg tavaly a tűzoltótestület – 150 éves az önkéntes tűzoltóság Kishegyesen

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület nemcsak a tűzoltás terén volt aktív az elmúlt évben, hanem rendezvényeket is szerveztek és fejlesztéseket valósítottak meg. Szűgyi István, a testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy két komolyabb projektumuk is volt 2023-ban.
– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél nyert két pályázatunk is, és ezek voltak a tavalyi év legnagyobb beruházásai. Az első pályázaton 300 ezer forintot nyertünk, amit az Összetartozás Hagyományőrző Tűzoltóversenyre és a Kárpát-medencei Magyar Tűzoltótestületek Találkozójára fordítottunk. A másik pályázatunkkal a tűzoltóotthon padlózatának a cseréjére nyertünk 500 ezer forintot. A pénzösszegeket illetően ezek voltak a 2023-as év legnagyobb beruházásai – mondta el Szűgyi, majd hozzáfűzte, hogy köszönettel tartoznak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek a támogatásért, és mindenkinek, aki hozzájárult, hogy elnyerjék a támogatást.
A két anyaországi támogatással megvalósult projektum részleteiről dr. Kurin Ákos, a tűzoltótestület alelnöke beszélt lapunknak.
– A hagyományőrző verseny és a tűzoltó-találkozó Anna-napkor valósult meg, és a vajdaságiakon kívül Horvátországból, Erdélyből és Magyarországról érkeztek résztvevők. Itt kiemelném, hogy a versenyre sikerült felújítanunk egy 100 éves mozdonyfecskendőt, és év végére sikerült még egy mozdonyfecskendőt felújítanunk. Ami a laktanya padlózatának a cseréjét illeti, itt a kis tanácsterem, az iroda és az előtér padlózatát cseréltük le. Ezzel az elmúlt 30-40 évben nem foglalkozott senki sem, és kezdett használhatatlanná válni. Mintegy 65 négyzetméter csempézéséről volt szó. A szükséges anyagot meg tudtuk vásárolni a pályázati pénzből, a csempézés pedig önkéntes munkával valósult meg – számolt be az alelnök, majd azzal folytatta, hogy az elmúlt évben testületükben hivatalosan is megalakult az önkéntes tűzoltó bevetési egység. Ennek tagjai sikeres vizsgát tettek a belügyminisztérium szervei előtt, így most 21 tagból áll az egység.
– Folyamatosan bővülő egységről van szó, már négy újabb tagunk készül a vizsgára. Ami a tűzeseteket illeti, a beavatkozó egységünk összesen 32 alkalommal vonult ki a 2023-as évben. Ebből 21 alkalommal volt tűzeset, 11 alkalommal pedig más beavatkozás. Ezekhez a beavatkozásokhoz összesen 109 tűzoltóval vonultunk, és mintegy 43 munkaórányi terepen töltött időnk van – mondta Kurin.
Végezetül Szűgyi István számolt be róla, hogy az idei év jubileumi év a tűzoltótestület életében.
– A 2024-es év jelentős év tűzoltótestületünk számára, ugyanis idén ünnepeljük a testület fennállásának 150. évfordulóját. Ezt az évet szeretnénk egész évben tartó programsorozatokkal emlékezetessé tenni. Részletekbe még nem szeretnék belemenni, mert még nagyon az év elején járunk, de biztos, hogy több programsorozat lesz, amelyek ennek a 150 évnek állítanak emléket. Ezeknek köszönhetően tagságunk, a kishegyesiek és vendégeink teljes betekintést fognak nyerni testületünk múltjába, jelenébe és jövőjébe is. Büszkék vagyunk, hogy idén 150 éves lett a testületünk. Kishegyesen nincs ilyen múlttal rendelkező egyesület, és a környéken is a Maronka Károly ÖTT az egyik legrégebbi tűzoltótestület. Mi ezt a szép múltat szeretnénk továbbvinni, és azt hiszem, hogy ehhez megfelelő állományunk van. Tettre kész fiatalok vannak testületünkben, akik ezt a munkát folytatni fogják – fogalmazott az elnök.

Nyitókép: Szűgyi István és Kurin Ákos a tűzoltóverseny és -találkozó plakátja előtt / Lakatos János felvétele