2024. április 12., péntek

Jól halad a bontás

A múlt év legvégén beszámoltunk róla, hogy Kishegyesen befejezés előtt állt az új fekete híd, amikor is bontani kezdték. A munka azóta folyamatosan halad, még december 31-én és január 1-jén sem szünetelt. A gépek kopácsolása a település távolabbi pontjaira is elhallatszik, így a helyiek közül sokan kimennek megnézni, hogy mi folyik itt. Jelenleg a bontás úgy áll, hogy a hordozó betongerendákat sikerült teljesen szétverni a munkagépekkel, a pillérek még állnak. A bontási munkálatok során viszont ezek felső része is sérült, így kérdés, hogy ezeket eltávolítják-e. Ha ez így lenne, az sem vesz igénybe sok időt, mert a munka folyamatos és intenzív.

A helyieket leginkább az foglalkoztatja, hogy miért bontják a még el sem készült hidat. Egy építésszel elbeszélgettem erről a témáról, s meglátása szerint a nem megfelelő építési anyag lehet az oka, legvalószínűbb, hogy az építés során felhasznált betonnal lehetett baj. Természetesen ez csak egy vélemény, hivatalos információnk nincs erre vonatkozóan. Korábban már nem hivatalos forrásból megtudtuk, hogy a tartógerendák nem feleltek meg az előírásoknak. Ez az információ nagyjából egybevág az építész véleményével, miszerint a betonnal lehetett a baj.

A helyiek szempontjából legfontosabb, hogy időben észrevették a hibát, és kijavítják azt. Annyit talán még érdemes megjegyezni, hogy a kínaiak hozzáállása némileg változott: amikor ott jártam, udvariasan megkértek, hogy ne fényképezzek. Korábban erre nem volt példa, de lehet, hogy ez csak a főnökszerű férfi miatt volt, aki épp kilátogatott a helyszínre.

Nyitókép: Lakatos János