2024. június 17., hétfő

Szeged, Szabadka és Szarajevó vonzásában

Csókán is bemutatta legújabb regényét Pap Éva

Szabadka után szerda délután Csókán mutatta be Mielőtt újrakezdeném című kötetét Papa Éva. A könyv a vajdasági magyar olvasók számára is jól ismert trilógia harmadik kötete. Ahogy azt a szegedi írónő már többször elmondta, lassan három évtizedes múlt és szeretet fűzi őt ide, hiszen a szabadkai bunyevác-magyar családból származó férjével együtt a helyi kultúrát is megismerte, sőt meg is szerette. Viccesen úgy fogalmazott, talán minden 1996-ban kezdődött, amikor életében először igazi pljeskavicát ehetett Zentán.

Kötetei szereplői állandó mozgásba vannak a Szeged– Szabadka–Szarajevó reláción, és ez nem véletlen, hiszen valamilyen módon maga az írónő is kötődik mindhárom városhoz. Szeged a szülővárosa, Szabadkáról származik a férje, Szarajevó pedig utazásainak kiemelt színhelye. Pap Éva többek között arról is mesélt, milyen családi forrásokból táplálkoznak az írásai, sőt megemlítette, hogy magyarországi magyarként az anyaországban őt magát is bélyegezték már „jugónak” férje szláv eredetű vezetékneve miatt. Ő viszont úgy tartja, hogy egy új kultúra és nyelv megismerésével kapuk és szívek nyílnak meg, és ezt azoknak is el szeretné mondani, akik idegenkednek ettől.

 

Az írónő könyvbemutatóit mindig nagy érdeklődés követi (Fotó: Balázs Andrea felvétele)

Az írónő könyvbemutatóit mindig nagy érdeklődés követi (Fotó: Balázs Andrea felvétele)

Az írónő nem először járt Csókán, és most is sikerrel zárta könyvbemutatóját. Sokakban merült fel olyan tapasztalat és történet, amelyet meg is osztottak vele az esten. Az eseményre ellátogatott Kovács Elvira, a szerb képviselőház alelnöke és az uniós integrációs bizottságának elnöke, Jerasz Anikó, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ igazgatója, az oktatási minisztérium leendő államtitkára, Ótott Róbert, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Tóth Zoltán tartományi településrendezési és környezetvédelmi segédtitkár és Kormányos László, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság segédtitkára. Jelen volt még Monoki Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség Csóka községi választási listavezetője több községbeli jelölttel egyetemben.

Nyitókép: Pap Éva nem először jár Csókán, így Szőregi Márta moderátorral már rutinos beszélgetőtársak (Fotó: Balázs Andrea felvétele)