2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Vagyunk és nem adjuk fel

Szórványban sokkal több a tennivaló

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fremond Árpád, az MNT elnöke társaságában és több tisztségviselő jelenlétében pénteken több bánáti településre is ellátogatott, hogy találkozzon a párt választásokon induló képviselőjelöltjeivel, illetve a települések magyar ajkú polgáraival.
Elsőként Csókára látogattak el, ahol Monoki Elvirával, a párt községi választási listájának vezetőjével és képviselőjelöltjeivel együtt megtekintették a csókai Szentháromság római katolikus templomot. A templomban Mészáros Kiss Tibor, a Szentháromság-templom és plébánia egyháztanácsának elnöke tartott a templomról történelmi visszatekintőt. Elmondta, hogy már huzamosabb ideje fáradoznak a templom felújításán, amit adományokból próbálnak megvalósítani. Beszámolt arról is, hogy sikerült egy új, a templom bejáratától az oltári lépcsőig húzódó futószőnyeget vásárolniuk, valamint a hívek adományából egy új csillárt is felszereltek, és felújították a templom keresztelőtálát is, amely vörösmárványból készült. Ezenkívül, úgyszintén a hívőknek köszönhetően, három, a templomban kiállított egyházi festményt is felújítottak. Megemlítette azt is, hogy az idén szeretnék elkezdeni az 1876-ban kapott régi orgonájuk felújítását. Ehhez viszont a hívők anyagi segítsége mellett pályázati pénzekre is szükségük lenne. 
A küldöttség útja ez után a regionális hulladékudvarba vezetett, ahol dr. Gligor Gellért, a békovai Regionális Hulladéktároló igazgatója fogadta őket, és ismertette a tavaly megnyílt korszerű hulladékudvar tevékenységét. 

 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A magas rangú vendégek és a községi képviselőjelöltek ezt követően megtekintették a Tiszaszentmiklós és Hódegyháza között nemrég felújított utat, itt a helybeli Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület tagjai fogadták őket, majd a hódegyházi Szent István Király Hagyományápoló Magyar Művelődési Egyesület megújuló székházát is megnézték, és találkoztak a fent megnevezett civil szervezet és a Lila Akác Magyar Művelődési Egyesület tagjaival is. A vendégeket itt Szemerédi Ernő, VMSZ helyi szervezetének elnöke fogadta.
Dr. Pásztor Bálint a helybelieket üdvözölve rámutatott, hogy a tömbben nagyon sokan nem értik, mit jelent a szórványban magyarnak lenni és a magyarságunk, a hagyományaink, a kultúránk mellett két kezük munkájával sikerre vinni valamit.
– Az itt élők nagyon sokat tesznek annak érdekében, hogy megvalósuljanak az álmaik, a céljaik. Ez az igazi összetartás, az igazi közösségépítő munka. Ezek az emberek nem várják el, hogy mindent megoldjunk helyettük, ők maguk cselekednek – mondta, és megjegyezte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig az a feladata, hogy segítsen, és teljesen lényegtelen, hogy ezt önkormányzati, európai uniós, köztársasági, tartományi forrásból vagy pedig a Prosperati Alapítványtól származó forrásból sikerül megtennie, mert az a lényeg, hogy megoldódjanak az itt élők problémái, megvalósuljanak az álmaik.
– Mi mindig azért dolgozunk, hogy megvalósuljon mindaz, amit maguk megálmodnak – fogalmazott dr. Pásztor Bálint, majd megjegyezte, hogy azért is lényeges a következő választásokon megmutatni, hogy vagyunk és létezünk, hogy a velünk együtt élők a számokból is lássák, itt vagyunk, és nem adjuk fel. 

 

Nyitókép: A Tiszaszentmiklós és Hódegyháza között nemrég felújított úton (Fotó: Gergely Árpád felvétele)