2024. június 24., hétfő

Télűzés Padén

Jelmezesek zajos felvonulásától volt hangos a falu

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör eszméje szerint nemcsak ápolni és megőrizni kell a hagyományokat, régi szokásokat, hanem azokat aktívan élni is kell. Ezen hagyományápolás egyik alappillére, amelyet minden évben megszerveznek, a télűző farsangi felvonulás, amikor a falu idősebbjei és fiataljai a legkülönbözőbb színes jelmezekbe öltözve, minél nagyobb hangzavart keltve igyekeznek elűzni a hideg telet. Az idei farsangi felvonulásra szombaton került sor, és hagyományosan a kultúrkör udvarából indultak. A felvonulás végén elégették a telet jelképező kiszebábot, a gyerekek lekváros farsangi fánkot ettek és teát ittak, míg a felnőttek forralt borral melegedhettek fel. Ezúttal is díjazták a három legszebb jelmezt. A legjobb jelmezek viselői többek között Szabácsi Leon és Dávid voltak, akik kis bagolynak és kakukkórának öltöztek, Véber Maja muffinjelmezt viselt, míg Jenei Márk méhészöltözetét is ötletesnek találták. 
Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke elmondta, hogy az idén huszonnyolcadik évfordulóját ünneplő egyesületben a kezdetektől megtartják a hagyományos farsangi felvonulást, és bízik abban, hogy ezt a szokást az elkövetkező generációk is továbbviszik. A rendezvénnyel a farsangi hagyományokat és az ünnepi hangulatot kívánják átadni a gyerekeknek és a fiataloknak.
– A farsangi szokás ápolása által bemutatjuk a gyermekeknek, hogy ez a hagyomány nemcsak a beöltözésről szól, hanem ahogyan elődeink is tették, lármázással próbálják elűzni a telet és csalogatni a melegebb időjárást. A gyermekek örömmel öltenek jelmezt, és lelkesen vonulnak végig a falu utcáin. Köszönet illeti az idősebb asszonyokat, akik hagyományos farsangi fánkokat készítenek, amelyek nagyon gyorsan elfogynak a séta után. Valójában a felvonulók létszáma nem kimondottan fontos, igazából csak az számít, hogy a közösség egy újabb eseményt éljen meg együtt, tudjanak foglalkozni a gyerekekkel, közösen beszélgessenek – mondta Komáromi Róbert. 

Nyitókép: Lehócki Lúcia felvétele