2024. június 13., csütörtök

A magyar néptánc és a népzene örök fesztiválja

Adán szombaton nagy sikerrel megtartották a 60. Gyöngyösbokrétát, vasárnap pedig a 47. Durindót – Napokon át a Tisza-parti település volt a vajdasági magyarság népművészeti központja – Jövőr

A hétvégén Ada kiváló házigazdája volt a vajdasági magyarság legjelentősebb néptánc és népzenei rendezvényének, a 60. Gyöngyösbokrétának és a 47. Durindónak. Szombaton a Gyöngyösbokrétán 32 vajdasági magyar művelődési egyesület néptáncegyüttesének több száz táncosa lépett fel színvonalas és látványos produkciókkal az adai korzó nagyszínpadán. A rendezvényt dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nyitotta meg. Vasárnap 123 népzenei együttes és szólista mutatkozott be ugyancsak színvonalas műsorral a Durindón, amelynek egyik helyszíne az adai Szentháromság-templom volt, a másik pedig a helyi színházterem. Ezt a rendezvényt Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg a templomban.

A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt országos és nemzeti jelentőségű rendezvényét 45 év után szervezték meg újra Adán a helyi Vadvirág Hagyományápoló Kör, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Fesztiváltanács jóvoltából. Az elmúlt napokban a Tisza-parti település volt a vajdasági magyarság népművészeti központja, ahova számos vajdasági településről érkeztek táncosok és énekesek, hogy fellépjenek, illetve nagy számban hazai és határon túli látogatók, hogy megtekintsék a néptánc és népzenei fesztivált.

 

A Durindón 123 népzenei együttes és szólista lépett fel Adán (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Durindón 123 népzenei együttes és szólista lépett fel Adán (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Érdemes volt az elmúlt napokban – csütörtöktől vasárnapig – Adára látogatni, ahol kellemes környezetben népzenei és néptáncprodukciók, a Gyöngyösbokréta néptáncegyütteseinek látványos felvonulása és menettánca, hagyományőrző kiállítások, koncertek, táncházak és kézműves kirakodóvásár várta a látogatókat.

A Gyöngyösbokréta szombat délben ünnepi áhítattal kezdődött a Szentháromság katolikus templomban, ahol ft. Szungyi Károly esperesplébános megáldotta a néptáncfesztivál résztvevőit és lobogóját. A fesztivál ezután a fellépő néptáncegyüttesek látványos népviseleti felvonulásával és menettáncával folytatódott Ada központjában, ahol néptáncbemutató is tartottak a nézőközönségnek. A néptáncfesztivál színhelyén, az adai korzón lévő nagyszínpadon tartották meg a rendezvény ünnepélyes megnyitóját, amelyen részt vettek Magyarország belgrádi nagykövetségének és szabadkai főkonzulátusának tisztségviselői, az MNT, a VMSZ, a VMMI, VMMSZ képviselői, a vajdasági magyar köz- és a kulturális élet színe-java. A házigazdák nevében Tóbiás József, a VMSZ adai köztársasági képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, a szervezők részéről pedig Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke nyitotta meg ünnepélyesen az idei Gyöngyösbokrétát. Beszédében kiemelte, hogy kivételes hét ez a vajdasági magyar közösség életében, mert harmadik alkalommal ünneplünk. A pártelnök rámutatott, hogy vasárnap megünnepelhettük az önkormányzati választás eredményeit Vajdaság szintjén, június 4-én a nemzeti összetartozás napját, ma a Gyöngyösbokréta rendezvényének köszönhetően ünnepeljük a hagyományainknak a fennmaradását, az életerőnk kiteljesedését, a szívósságot és az élni akarást.

– Hangsúlyozni kell, hogy ünnep van, mert megszoktuk és nem is tudatosul bennünk, hogy értékelnünk kell, ami értéknek számít, és meg kell becsülni azt, ami eredménynek számít. Hiszen küzdünk, kitartunk egyénileg is és közösségileg is. Tesszük nap, mint nap, ami a dolgunk, évtizedek óta, vagy ha úgy tetszik 104 éve immár a trianoni diktátum után itt, Vajdaságban, a Bácskában, Bánátban és Szerémségben. Ha nem így lenne, nem lennénk már itt, és nem lenne Gyöngyösbokréta és Durindó, ahogy rengeteg intézményünk és rendezvényünk sem lenne már 2024-ben Szerbiában. Ez a nagyszerű találkozó is azt bizonyítja, hogy sikerült, vagyunk, létezünk, fejlődünk, szeretnénk megmaradni, és megőrizni identitásunkat, hagyományainkat, és azokat szeretnénk tovább örökíteni az utánunk érkezőkre – mondta dr. Pásztor Bálint.

Az ünnepélyes megnyitó után a nagyszínpadon 32 vajdaság magyar művelődési egyesület néptáncegyüttese lépett fel és mutatta be színvonalas néptánc produkcióját az estébe nyúló műsoron. A fesztivál szünetében közös műsort mutattak be a nemzeti összetartozás jegyében az adai Vadvirág HK és az Aranykapu ME, a moholi Csobolyó ME, a törökfalui Százszorszép ME utánpótlás csoportjai, a debreceni Főnix gyermek- és ifjúsági táncegyüttes, a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület és a komlói Pöndöly Egyesület táncegyüttes. A fesztivál az anyaországi Fordulj Kispej Lovam táncegyüttes gálaműsorával zárul, amely közönségsikert aratott. Ezt tömeges és kiváló táncház követte a Cseh Károly Általános Iskola udvarán. Az adai korzó nap folyamán kézműves kirakodóvásár várta a látogatókat, valamint délután a kisgyermekes családokat fogadta Fabatka Porta népi játszótér.

 

A Szentháromság-templomban bemutatkozó leánykórus (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Szentháromság-templomban bemutatkozó leánykórus (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A 47. Durindót vasárnap rendezték meg Adán, ahol 123 népzenei együttes és szólista mutatkozott be Vajdaság minden szegletéből. A népzenei szemle kora délután kezdődött meg a helyi Szentháromság-templomban és az adai színházteremben. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára a templomban került sor, ahol ezt megelőzően ünnepi szentmisét mutatott be ft. Szungyi Károly adai esperesplébános, aki megáldotta a fesztivál résztvevőit és lobogóját is. A misén a liturgikus zenét az adai Szentháromság Gyermekkórus szolgáltatta.

Az ünnepélyes megnyitón ezúttal is részt vettek az MNT, a VMSZ, a VMMI, VMMSZ tisztségviselői, a vajdasági magyar köz- és a kulturális élet képviselői. A házigazdák részéről, Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a szervezők részéről pedig Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke. Majd népdalcsokorral lépett fel az adai Csonka Katica – Ilonka néni Bodor Anikó- és Aranypáva-díjas népdalénekes. Végül Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke nyitotta meg ünnepélyesen a 47. Durindót. Ünnepi beszédében kiemelte, hogy a rendezvény évtizedek óta hirdeti a magyarok jelenlétét, művészeti erejét, hagyományaihoz való ragaszkodását, összetartozását.

– A népzenei és néptáncfesztivál örökségünk, a vajdasági magyarság legtömegesebb, legjelentősebb megmozdulása, népművészeti eseménye az identitás megőrzésének egyik legerősebb jelképe. Összetett és sokszereplős folyamat, hiszen összefogásra van szükség, hogy fennmaradjon. 1936 óta amikor megálmodták és első ízben megrendezték a rendezvényt Gomboson, sok minden történt. Bármilyen vészterhes idők voltak, a magyarság bebizonyította, hogy együtt vagyunk, van kitartásunk, van kivel együtt ünnepelnünk. A Durindó és a Gyöngyösbokréta minden évben visszavár mindannyiunkat. Ismerkedünk, tapasztalatokat cserélünk, nagyon színvonalas produkciókat láthattunk és láthatunk, köszönhetően a koreográfusok, a néptáncoktatók, a népdalkörvezetők, a népzenészek, a fesztiváltanács, a szervezők lelkesedésének, odaadó munkájának köszönhetően. Közös érdekünk, célunk, hogy ezt az emblematikus rendezvényt megőrizzük – mondta Sárközi István.

A népzenei szemle zárásaként Tímár Gabriella, a Fesztiváltanács elnöke a színházteremben ünnepélyesen átadta a fesztivál lobogóját Magyarittabének a jövő évi Gyöngyöbokréta és a Durindó házigazdájának. A lobogót Boros Beáta, a magyarittabéi Búzavirág Népi Szokásokat és Hagyományokat Ápoló Egyesület elnöke vette át.

 

Nyitókép: A házigazda Vadvirág HK és Cécó műhely néptáncosainak fellépése az adai korzó nagyszínpadán (Fotó: Gergely Árpád felvétele)