2024. június 17., hétfő
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Emberközeli önkormányzatot és egyenlő bánásmódot

Tóth Tamás: Tenni akarok azért, hogy Ada községben gyermekeink egészséges környezetben, tiszta ivóvíz és tiszta levegő mellett nőjenek fel

Tóth Tamás 1980-ban született Zentán. Nős, két gyermek édesapja. Okleveles közgazdász, a Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát. Magyar, szerb és angol nyelven beszél. 2007 és 2012 között köztársasági, majd 2012 és 2016 között tartományi parlamenti képviselő. 2016-től az adai T-1 Abraziv Kft. ügyvezetője és társtulajdonosa. A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi választási listáján a második helyen szerepel. 

Sikeres vállalkozóként és a Vajdasági Magyar Vállalkozók Egyesületének elnökeként felvállalta, hogy a VMSZ jelöltjeként indul a helyhatósági választáson Ada községben. Miért vállalt ismét szerepet az önkormányzati politikában?
– Igen, 8 éve után térek vissza ismét a helyi politikába. Tenni akarok azért, hogy községünkben gyermekeink egészséges környezetben, tiszta ivóvíz és tiszta levegő mellett nőjenek fel, az önkormányzat egyenrangúan gondoskodjon minden egyes lakosáról, ne tegyen köztük különbséget. 

Mit ért különbségtétel között, kifejtené?
– Községünk területén több mint 4000 nyugdíjas él, az önkormányzat gyakorlatilag minden választás előtt nyugdíjas-olimpiát szervez a számukra, amelyen 300–400-an jelennek meg. Természetesen kell a szórakozás, az aktív időtöltés, de ki törődik az egyedül élőkkel, a kis bevétellel rendelkezőkkel, akiknek már a hónap végén el kell dönteniük, hogy az áramszámlát, az adót fizessék-e be vagy pedig gyógyszert és élelmet vegyenek. Róluk sem feledkezhetünk meg. De jó példa a házvásárlás is, mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni a pályázati kiírást. Egyértelműen meg kell határozni a feltételeket, kik élveznek előnyt. A józan ész azt diktálná, hogy a gyermekeiket egyedül nevelő szülők, több gyermekesek, házbérben élők. Ezekben a dolgokba a politikának nem lenne szabad beleszólnia, az adófizetők pénzéről és nagyon érzékeny, a családok jövőjét befolyásoló témáról van szó. De vannak hasonló példák a vállalkozók, a sportegyesületek, a mezőgazdasági termelők tekintetében is. 

A VMSZ milyen gazdasági eredményeket mutathat fel Ada községben?
– Az elmúlt időszakban Prosperitati Alapítvány által több mint másfél milliárd dinárt hoztunk Adára, amelynek köszönhetően 225 új munkahelyet hoztunk létre, 1246-ot pedig megerősítettünk. 106 családnak biztosítottunk saját otthont, 213 kisvállalkozást támogattunk és 611 alkalommal a mezőgazdasági termelőket. Úgy hiszem, hogy ezzel alaposan rácáfoltunk politikai versenytársaink azon híreszteléseire, hogy nem tudunk Adára pénzt hozni, nem értünk a gazdasághoz. Tévhit, hogy ezek a pénzek csak pályázatok nyertesei számára hasznosak. Hogy miért? Vegyük csak figyelembe a 225 új munkahelyet, amelyből a községnek több mint 20 millió dinár bevétele van éves szinten, nem is beszélve az 1246 megerősített munkahelyről, amelyből a községnek mintegy 120 millió dinár bevétele származik egy év leforgása alatt. Többek között ezekből a pénzekből tud a község házvásárlást támogatni, utakat építeni, támogatni a civil szervezeteket és sportegyesületeket, egyházakat, iskolákat, óvodákat, nyugdíjasokat, vállalkozókat, újszülötteket stb. Az már más téma, hogy amikor ezek a támogatások, beruházások megvalósulnak és készülnek a fotók, akkor mi rendszerint lemaradunk róluk, politikai vetélytársaink elfelejtenek szólni nekünk. De sebaj, mi nem a fénykép miatt tesszük a dolgunkat, se nem azért, hogy az emberek hálálkodjanak, úgy érezzék az adósaink, hanem azért, hogy gondoskodjunk róluk, hiszen ez az ő pénzük, a mi dolgunk pedig, hogy igazságosan bánjunk vele.

Milyennek látja Ada község jelenét és jövőjét? Mik azok a beruházások, amelyek megvalósítását létfontosságúnak tartja a község érdekében?
– A jelenét elszomorítónak tartom. Amikor 2008 és 2016 között részt vettem a helyi politikában, teljesen más volt a helyzet. A közösségünk érdekeit tartottuk szem előtt, és nem az egyéni érdekeket, mint most. Csapatként dolgoztunk, jöttek is az eredmények: tiszai híd, minden utca burkolatot kapott, minden iskoláskor előtti intézmény felújításra került, szennyvíztisztító telep és Moholon sportcsarnok épült stb. Ezek mind a teljes lakosság érdekeit szolgálták. Most viszont nagyon sok beruházás egy szűk kör érdekeit szolgálja csupán. Vannak pozitívumok is, a koalíciós partnerünkkel közös erőkifejtéssel került sor iskoláink felújítására, megkezdődött a viztísztító és a szennyvízhálózat kiépítése is. Amit létfontosságúnak tartunk megvalósítani, az a szeméttelep felszámolása, a vízgyár és az ivóvízhálózat kiépítése, a szennyvízhálózat további bővítése. Hiszen ezek az egészséges környezet alapfeltételei. Egyelőre nem támogatjuk a hotel építést, vannak sürgetőbb problémák. A wellnessbe érkező vendégek 2-3 órás belépőket vásárolnak, tehát nem, hogy nem alszanak itt, hanem már rendszerint az ebédet vagy a vacsorát is otthon fogyasztják el. Először tartalmat kell biztosítani, mint például a falusi turizmus, a tiszai programok, kulturális programok, fesztiválok, rendezvények, ezáltal a turisták több időt töltenének Adán. A hitelekkel óvatosan kell bánni, a wellnessnél is befürödtünk a 300 millióval, amit nagyon sok évig fogunk még fizetni mindannyian. Mi akkor is mondtuk, hogy támogatjuk a wellness építését, de Topolya mintájára lassabb ütemben és támogatásokból. Véleményem szerint az önkormányzat csak abban az esetben vegyen fel hitelt a lakosság terhére, amennyiben azt a mindenkori polgármester akkor is felvenné, ha neki kellene visszafizetnie és a saját vagyona lenne a biztosíték. Biztos vagyok benne, hogy átgondoltabb döntések születnének. 

Milyennek látja a VMSZ választási esélyeit Ada községben?
– A választás a Szerb Haladó Párt – amely listavezetője Bilicki Zoltán – és a Vajdasági Magyar Szövetség – amely listavezetőjeTóbiás József – között fog eldőlni. Mi egészséges környezetet, emberközeli önkormányzatot, egyenlő bánásmódot és mindenkit érintő problémák megoldását kínáljuk, a másik oldal pedig elsősorban nagy beruházásokat, hotel és sportcsarnok építését, fürdő bővítését. Felmerül a kérdés, hogy egészségünknek van-e ára, szerintem nincs. Ha az emberek belegondolnak, hogy naponta hányszor nyúlnak tiszta ivóvízért és szippantanák be friss levegőt, a másik oldalon pedig hányszor mennek a fürdőbe vagy vennék igénybe a hotel szolgáltatásait, akkor a választás egyértelműnek tűnik. Ha az emberek nagy számban elmennek szavazni, bátrak lesznek, nem úgy döntenek, ahogyan mások kérik tőlük, hogy másnak legyen jó, hanem a karikázás pillanatában gyermekük, unokáik, szüleik, nagyszüleik érdekét tartják szem előtt, akkor biztos vagyok a VMSZ győzelmében.

Nyitókép: Tóth Tamás, a VMSZ adai képviselőjelöltje (Fotó: Göblös Csernai Edit)