2024. június 20., csütörtök

Tojásvadászaton a rekreációs központban

Ada községben ajándékot kaptak az általános iskolás diákok a közelgő ortodox húsvét alkalmából

Az adai Duga civil szervezet a küszöbön álló ortodox húsvét alkalmából hétfőn tojásvadászatot rendezett az általános iskolák alsós diákjai számára Völgyparton és Törökfaluban az iskolaudvarban, majd kedden Adán és Moholon a rekreációs parkban. A tojásvadászaton magyar és szerb kisdiákok vettek részt, akik az összegyűjtött piros tojásért édességcsomagot kaptak. A rendezvényen részt vettek a szerb ortodox és a katolikus egyház képviselői is. Az adai tojáskeresés előtt Nenad Vujasin helyi ortodox pap és Ljubanić Ádám katolikus teológus beszélt a húsvétról és a felekezeti különbségekről a diákoknak. A szervezők az ortodox ünnep alkalmából minden felsős diákot csipsszel ajándékoztak meg az iskolában.

Vesna Civrić, a Duga elnöke elmondta, hogy a több helyszínen lebonyolított rendezvényt az Egymással élünk, nem egymás mellett elnevezésű projektum keretében tartották meg. Kiemelte, hogy a megmozdulással az összetartozás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet a húsvét alkalmából, amely az ortodoxok és a katolikusok számára is a legnagyobb keresztény ünnep.

– A projektummal szeretnénk hangsúlyozni, hogy legyünk együtt, és nem az a lényeg, hogy milyen nyelvet beszélünk, hanem az, hogy megértjük egymást. Ez alkalommal a gyerekeknek bemutatjuk, hogy az ortodox keresztények hitében a piros tojás védi a házat. Majd a gyerekek tojáskeresésre indulnak, mindenki egy piros tojást keres, amiért cserébe kap egy édességcsomagot – nyilatkozta Vesna Civrić.

A Duga elnöke megjegyezte, hogy nagy összefogással sikerült megrendezni a tojáskeresést, amihez hozzájárult a polgármester, a tojásfestő asszonyok, a tojást megvásárlő helyi közösségek, az ajándékcsomagokat biztosító Vajdasági Élelmiszerbank és az iskolák, amelyek tanulói részt vettek a tojásvadászaton. 

Nyitókép: Az adai kisdiákokkal a Duga elnöke és az egyházi személyek beszélgettek a rekreációs központban (Fotó: Csincsik Zsolt)