2024. június 17., hétfő

A hatékonyabb természetvédelemért

Környezetvédő civil szervezetek és állami intézmények képviselői tanácskoztak Adán

Csütörtökön Adán az Eko Oaza-Naturpark Kft. erdészházában az észak-bánáti természetvédelmi területek fenntartható kezelésével kapcsolatban tartottak tanácskozást. A környezetvédő civil szervezetek és az állami természetvédelem képviselői három térséggel foglalkoztak: az Aranka menti szikesek természetvédelmi park, a Felső-Tisza holtágai természetvédelmi park és Közép-Bánát szikesei. Ezek közül kettő már védetté nyilvánított terület, a harmadik elbírálása folyamatban van.

A konferenciát a Mokrini Túzokvédő Egyesület projektuma keretében tartották meg, amelynek célja a természeti értékek védetté nyilvánítási folyamatának gyorsabbá tétele. Vajdaságban az egyes területek védelem alá helyezése átlagosan 10 évig is eltart. Ebben az időszakban jogilag ugyan védettek, de gyakorlatilag sajnos nem. A pályázat e folyamat felgyorsításán szeretne segíteni.

Grabovac Dávid, a túzokvédő egyesület programvezetője elmondta, hogy azért hívták össze a természetvédelmi területek kezelésében és fenntartásában érdekelt szervezetek és intézmények képviselőit, hogy az újonnan védett területek kezelői megismerjék egymást, szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat, és megosszák egymással a tapasztalataikat, együttműködést alakítsanak ki, jószomszédi viszonyt.

A tapasztalatcserén jelen volt a Túzoklegelők Speciális Természetvédelmi Rezervátum őrszolgálata, a nagybecskereki védett területek őrszolgálata, Csóka község és a Tartományi Természetvédelmi Intézet, valamint több civil szervezet képviselője.

Tóth Sándor az Aranka menti szikesek természeti park kezelőszervezete nevében elmondta:

– Fél éve kezdtük meg a munkát ezen a ránk bízott védett területen, de már látszik, hogy nagyon sok a tennivaló, mi mindenre kell odafigyelni a terepen, amire eddig az emberek nem fordítottak gondot. Legelőször az emberek felfogását kell megváltoztatni, mert csak büntetéssel nem tudunk hatékony természetvédelmet megvalósítani. Amikor ráakadunk egy illegálisan feltört legelőre, nem az első feladatunk a feljelentés, a szankcionálás. Az embereket fel kell világosítani, mert lehet, hogy nincsenek tisztában cselekedetük következményeivel, meg kell őket nyerni a természetvédelem céljaira, az együttműködésre, mert csak ez vezet célra – hangsúlyozta Tóth Sándor.

A pályázat főtámogatója a Belgrádi Nyitott Iskola, amely az USA Fejlesztési Ügynökségének belgrádi kihelyezett képviselője. Az elemzés az Észak-Bánát védett területeinek fenntartható kezelése projekten belül végrehajtott tevékenységek része. 

Nyitókép: Gergely József felvétele