2024. május 19., vasárnap

Hello Ada, a turisztikai adatbázis

Az adai önkormányzat a közösségi médiában népszerűsíti Ada község turisztikai kínálatát

Március elején indul a Hello Ada nevű oldal a Facebookon és az Instagramon, hogy egy helyen jelenítse meg az Ada községben működő vendéglőket és szállásadókat, a későbbiekben pedig az éves községi kulturális, szórakoztató és hagyományőrző eseménynaptárt, valamint minden olyan kínálatot és információt, amely növeli a község turisztikai vonzerejét. Mindez elérhető lesz az Adica wellnessközpont közösségi oldalain és weboldalán is. Búcsú Attila, az adai képviselő-testület alelnöke elmondta, hogy ezzel a projektummal Ada község turisztikai és vendéglátóipari szektorát egy közös, hatékony koordinációs keretben kívánják összefogni és támogatni, valamint a világháló segítségével minél szélesebb körben bemutatni a kínálatukat a vidéki és a külföldi turistáknak. Megjegyezte, hogy Ada község nem rendelkezik turisztikai szervezettel, mert néhány éve a közalkalmazottak létszámcsökkentése miatt megszüntették, de az időközben megnyílt wellnessközpont sok vidéki turistát vonz Adára, ezért nélkülözhetetlenné vált a községi turisztikai kínálat bemutatása és reklámozása.
– Az Adica Üdültetési Közvállalat keretében működő strandfürdő a legjobb esetben évente 3 hónapot üzemel, viszont a wellnessközpont 12 hónapon át fogadja a vendégeket. A mutatóink szerint nagymértékben növekszik a vendégek száma, hiszen tavaly megközelítőleg 70 000 vendége volt a wellnessközpontnak. A januári adatokból azt szűrjük le, hogy az idén a látogatottság még jobb lesz, és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik. A wellnessközpont olyan alapot adott a turizmus fejlődéséhez, amiért úgy döntöttünk, hogy komolyabban kell reklámozni vidéken, illetve a marketinget kiterjesztjük azokra a turisztikai szubjektumokra, amelyek vendéglátással és szálláshelyadással foglalkoznak, illetve bármilyen más kínálatunk van az ide látogató vendégek számára. Az elsődleges cél az volt, hogy Ada községből összefogjuk a turisztikai szereplőket, majd közösen próbáljuk meg bemutatni a vidéki és a külföldi vendégeknek, hogy azok egy helyen találják meg a község turisztikai kínálatát. Az alapötlet az, hogy összefogjuk Ada község turisztikai kínálatát több platformon, majd koordináltan és szervezetten fölkínáljuk a világhálón és a közösségi médián keresztül. A projektum megvalósításához Tóth Kalocsai Krisztina marketingszakértő segítségét kértük, aki kidolgozott egy tervet – magyarázta Búcsú Attila. Hozzátette, hogy tájékoztatták az érintett turisztikai szereplőket a projektumról. Az első visszajelzések jók voltak, és reméli, hogy minél többen bekapcsolódnak az érintettek közül.
Ada községben a wellnessközpont a legjelentősebb turisztikai létesítmény, ami idevonzza a vendégeket – tudtuk meg Tóth Kalocsai Krisztinától, aki hozzátette, hogy ezért erre alapoztak, amikor az indulásnál igyekeztek összefogni a szállásadókat és a vendéglátóipari egységeket. Kiemelte, hogy tájékoztatták az érintetteket, hogy aki csatlakozni szeretne, az nála jelezze. 
– A közösségimédia-felületeken történő megjelenést tudjuk első körben biztosítani a programba bekapcsoló turisztikai szereplőknek. Az Adica wellnessközpontnak 10 000 követőt számláló Facebook-oldala van, illetve 3000 követője van az Instagramon. Ada község szintjén ez nagyon jó arány, több mint tíz éve épül, és ez egy erős követőbázis. Ezeken a közösségi platformokon való megjelentést tudjuk számukra biztosítani meghatározott formában. A szálláshelyeket és az éttermeket albumokba rendezzük, hetente meghatározott számú posztot és sztorit jelenítünk meg róluk, vagyis állandóan futtatjuk a tartalmat. Ezenkívül a wellnessközpont weboldalán is létrehoztunk külön füleket, és ott is megjelenítjük a szállásadást, illetve a vendéglátóipari egységeket. A projektum másik része az, hogy Ada községben jelenleg nincs hivatalos turisztikai iroda, amit szerettünk volna valamilyen módon pótolni, és teret adni a községi turisztikai kínálatának, köztük a wellnessközpontnak – magyarázta Tóth Kalocsai Krisztina. – Napjainkban mindenki az interneten éli a fél életét. Ha a saját életünket nézzük, mi is a Bookingon, Airbnb-n online foglaljuk a szállásokat, online nézünk mindent. Ugyanígy az emberek Szerbia másik pontjáról vagy Magyarországról keresik az itteni lehetőségeket, ők is online fognak bennünket megtalálni. Ez egy kulcspont a történetben, ezért úgy döntöttünk, létrehozunk Ada község turizmusa számára egy turisztikai felületet is. Ez a Hello Ada elnevezésű projektum, amire a Facebookon már létrehoztuk a profilt. A Facebookon már Hello Ada név alatt meg tudják találni Ada község hivatalos turisztikai oldalát, illetve ugyanezt az Instagramon is. Március elejére terveztük az indulást. Már a becsatlakozott egységektől, amelyek tíznél többen vannak, látszik az érdeklődés, és az anyagokat is aktívan küldik. Szerintem többen is lesznek, csak nekik is kell egy kis idő, hogy keretbe szedjék, akinek nincsen rövid leírás három nyelven, angolul, magyarul és szerbül, illetve a képeket – nyilatkozta a marketingszakértő. 
 

Nyitókép: Korábbi felvétel