2024. július 15., hétfő

Tűri a meleget

A napraforgó viseli a legjobban a júliusi extrém hőmérsékletet

A verbászi Mezőgazdasági Tanácsadó Szakszolgálat adatai szerint a Verbász−Kúla−Óbecse−Szenttamás-határban a tavasz folyamán csaknem 9500 hektáron vetettek napraforgót, ami olyan ipari növény, amely kedveli a meleget és jól tűri az erős napfényt.  

Minél több fény éri, annál magasabbra nő, nagyobb lesz a tányérja, így a beporzást követően a termése is gazdagabb lesz – mondta lapunknak Vladimir Rankov, a vállalat agronómusa.

− A szakszolgálat által felügyelt, vagyis a négy község határában a tavasz folyamán 9500 hektár napraforgót vetettek. Az ipari növénnyel bevetett felület évről évre növekszik, elsősorban a vetésforgó miatt, hiszen aratás után nyugodtan vethetünk őszi kalászosokat a helyére. Másodsorban a termelő többsége azért dönt a napraforgó mellett, mert jól viseli az extrém és hirtelen időváltozást, ideértve az aszályos időszakot is, továbbá a magas nappali hőmérsékletet. A növény jelenleg virágzik, nem jelentkeztek ugyan a betegségek, de ilyenkor a legérzékenyebb, mondjuk azt, hogy kritikus fázisban van. A napokban a terepet járva azt tapasztaljuk, hogy a napraforgó jól néz ki. A szakszolgálatban ilyenkor azt ajánljuk, hogy a termelők, akiknek van napraforgójuk, beszéljenek a méhészekkel, hogy vigyék ki a kaptárokat a parcellákhoz, a beporzás mellett ugyanis kiváló méhlegelőre számíthatnak – fogalmazott a szakember.

Arról, hogy a napraforgó hogyan viseli a napjainkban tapasztalt extrém hőséget, két termelőt is megkérdeztünk. A kúlai Füstös Sándor elmondta, több éve termeszt napraforgót, az idén április közepén, kb. 15-én vetették el.

− Évek óta a Syngenta hibrideket vetjük, ezek mutatkoztak a legjobbaknak, a mag általában kukoricaföldbe kerül. Ami a trágyázást illeti, az utóbbi két évben minimálisra csökkentettük, mert nagyok az input árak. Az őszi alapműtrágyát az idén második éve kihagytuk, és csak 175 kg/h fejtrágyát szórtunk ki. Per pillanat a napraforgó jó kondícióban van, az utóbbi egy hónapban kaptunk szépen esőt. A mostani hőségek nem kedveznek ugyan, de bízunk abban, hogy a megporzás jól sikerült, és átlagos vagy inkább szolid hozamokra számítunk.

A kérdésre, hogy az utóbbi időben miért növekedett az érdeklődés a napraforgó termesztése iránt, azt válaszolta, hogy ennél a növénynél a legkisebb a beruházás, és az ilyen aszályos években a kockázat is minimális. 

Serfőző László szenttamási gazda is minden évben vet napraforgót, idén a KWS fajta mellett döntött.

− Nem szoktam szórni alá műtrágyát. A széles levelű gyomokat permetezem, idén is sikerült lefújni, kicsit meg is ázott, jól sikerült, a kelés is jó lett. Utána ekéztem és permeteztem is a keskeny levelű gyomok miatt, a növény jelenleg szépen halad, virágzik. Ami a korábbi hozamokat illeti, átlagosan 17–20 mázsa körül termett. Két éve, ha jól tudom, 72 dinárt fizettek érte, plusz 8 dinárt adott az állam, jól termett, és elégedettek voltunk. 

A mostani kánikulát jól tűri, míg a szója már nem annyira. A napraforgó szereti a szárazabb nyarat, és jobban tűri a hőséget, mint a többi kultúra.

Nyitókép: (Fotó: Paraczky László)