2024. július 24., szerda

Összenőttünk, összetartottunk

Elballagtak a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola nyolcadikosai

Vajdaság általános iskoláiban a nyolcadikosok számára május 31-én véget ért a 2021/2022-es tanév. A többi tagozat számára a tanítás június 14-éig tartott. A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában kilenc magyar és 72 szerb nyolcadikos diák ballagott.

Kovács Anita, a nyolcadikosok osztályfőnöke elmondta, hogy a 11 fős osztályból pár évvel ezelőtt ketten kiiratkoztak, mivel a családok külföldre költöztek, így kilencen maradtak, hét lány és két fiú, és mindannyian sikeresen elvégezték az iskolát.

− Az előző évekhez viszonyítva (a koronavírus idején) az idei tanévben nem voltak fennakadások, az oktatás simán zajlott, a kisérettségire is idejében megteremtődtek a feltételek. A tanulmányi átlagot tekintve közepes osztályról van szó, de büszke vagyok rájuk, mert néhányan kimagasló eredményeket értek el a különböző versenyeken. Nyolcadikban csak egynapos kiránduláson voltunk, Újvidéken, ahol meglátogattuk a Vajdasági RTV épületét, este pedig az Újvidéki Színházban a Nemo kapitány című előadást láthatták a diákok – sorolta Kovács Anita. 
Az oktatási feltételeket illetően elmondta, az iskolának modern és korszerűen felszereltek a tantermei, amelyekben minden, a tanárok és a diákok számára szükséges eszköz megtalálható.

Kovács Anita osztáyfőnök (Fotó: Paraczky László)

Kovács Anita osztáyfőnök (Fotó: Paraczky László)

Milla Lea, az osztály Vuk-diplomása, Dositej Obradović-oklevelet kapott biológiából, kémiából, szerb nyelvből, mint nem anyanyelvből, magyar nyelvből és testnevelésből. A szerb mint nem anyanyelv tantárgyból tavaly első volt az országban, az idén pedig harmadik helyezést ért el.
− Jó volt ide járni, és bár néha veszekedtünk egy kicsit, összenőtt az osztály, összetartottunk. Szeretem a nyelveket, a szerbet és az angolt, a zenét már kevésbé. Zomborba, az egészségügyi középiskola gyógyszerészeti szakára tervezek beiratkozni, mert ott magyar nyelven tanulhatok tovább. Utána szeretnék egyetemre is járni, sokat utazni, eljutni Koreába. Tervek vannak, meglátjuk, hogyan alakulnak – mondta mosolyogva Lea.

Milla Lea ballagó (Fotó: Paraczky László)

Milla Lea ballagó (Fotó: Paraczky László)

Baranyi Nóra kitűnő tanuló, gyönyörűen rajzol és fest. Magyar és német nyelvből a körzeti versenyen második helyezést ért el. Elmondása szerint, bár voltak apróbb civakodások, főleg a nehezebb tantárgyak, de még a szerelem miatt is, a kis közösség összetartott. Mindez azonban már csak emlék, hiszen szeptembertől mindenki más irányba megy.
− Kedvenc tantárgyam a földrajz, a német nyelv és a képzőművészet volt. Mivel szeretem a nyelveket, a kívánságlistára csupán a szabadkai Kosztolányi-gimnáziumot írtam fel, itt szeretnék továbbtanulni, és ha minden jól megy, akkor fordító, földrajz- vagy némettanár szeretnék lenni – mondta Nóra, aki Dositej-oklevelet kapott szerb mint nem anyanyelvből, német nyelvből, képzőművészetből, valamint technika és technológia tárgyból.

Baranyi Nóra ballagó  (Fotó: Paraczky László)

Baranyi Nóra ballagó (Fotó: Paraczky László)

A kúlai VIII.1 osztályból Dositej-elismerésben részesült még Nagy Barbara és Safarik Milijána.

Elballagtak a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola nyolcadikosai (Fotó: Paraczky László)

Elballagtak a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola nyolcadikosai (Fotó: Paraczky László)

Nyitókép: (Fotó: Paraczky László)