2024. június 13., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Itthon alapozták meg a jövőjüket

Érdemes kihasználni a pályázatok adta lehetőségeket

Pénteken délután Torontálvásárhelyen a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői egy olyan vállalkozást és egy olyan gazdaságot tekintettek meg, amelyeknek fiatal vezetői itthon alapozták meg a jövőjüket.

Becsei Zoltán vállalkozó a hús feldolgozásában és értékesítésében találta meg a boldogulást, családjában a negyedik generációhoz tartozik, aki ezzel foglalkozik. Legutóbb november második felében jártunk náluk, azóta nyitottak egy gyorséttermi büfét, illetve a tizenkét alkalmazott száma húszra emelkedett. A fejlődés szemmel látható.

-– A Prosperitati Alapítványnál ismét sikeresen pályáztunk, ennek köszönhetően a régi sertéskopasztónkat le tudjuk majd cserélni egy modernebb berendezésre, ami alkalmas arra, hogy a 20 és 300 kg közötti állatok kopasztását elvégezze. A közeljövőben egy éttermet is nyitnánk, ahol helyet tudnánk biztosítani ünnepségeknek, illetve ahol lesz konyha és házias ételek – mesélt a terveiről Becsei Zoltán.

Almási István három gyermek édesapja. Németországban is szerencsét próbált, de – saját bevallása szerint – nem feleltek meg számára az ottani életkörülmények, így fél év után hazatért.

– Aki szerzett már tapasztalatokat külföldön, az pontosan tudja, hogy ott reggeltől estig dolgozni kell. Nincs barátkozás, nincs ismerkedés és nincs szabadidő. Itthon is dolgozni kell, de a saját tempónkban tehetjük azt, illetve vannak szomszédjaink, barátaink. Az első földet 2015-ben regisztráltam, majd édesapámmal együtt elkezdtük kihasználni az itthoni pályázati lehetőségeket. A Prosperitati Alapítványnál minden körben pályáztunk, és így lassan haladtunk előre – mesélte Almási István.

Kerekes József, a VMSZ alelnöke és a szerb kormány Pénzügyminisztériumának államtitkára a látottakat és a hallottakat értékelve kiemelte, hogy a gazdaságfejlesztési program az itthonmaradást szolgálja.

– Ezek az emberek itt képzelték el a jövőjüket. Az egész program célja, hogy az emberek itt találják fel magukat, a fiataljaink ne külföldön, hanem itthon erősítsék és gyarapítsák a gazdaságukat – hangsúlyozta Kerekes.

A képviselők a folytatásban a Moša Pijade Általános Iskolába is ellátogattak, ahol egy új könyvtárt adtak át. Az intézménynek jelenleg 306 diákja van, ebből 104-en magyarul tanulnak. Tavaly sikeresen pályáztak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, és ebből a támogatásból tudták egy új tanterembe helyezni a régi könyvtárat.

– A régi könyvtárunkban az állomány átláthatatlan volt, nem igazán tudtak leülni a gyerekek, olvasni vagy utánajárni a dolgoknak, ezért úgy döntöttünk, hogy itt az ideje az áthelyezésnek. A támogatásból polcokat, üveges vitrineket, kis szekrényeket, illetve fotelokat vásároltunk, amit arra szeretnénk használni, hogy olyan társadalmi teret alakítsunk ki, ahol a gyermekek akár műhelymunkákat tudnak elvégezni, író-olvasó találkozókat szervezhetünk – nyilatkozta Vidrács Krisztina, az intézmény igazgatónője.

Kovács Elvira, a VMSZ elnökségi tagja a könyvtár átadása után elmondta, hogy számára jó érzés ebben az intézményben lenni, ahol látványos a modernizáció az elmúlt időszakban.

– Az iskola, ahol csak lehetőséget lát, pályáz, úgy tartományi és köztársasági szinten, mint a Magyar Nemzeti Tanácsnál és az anyaországban, és mi erre szeretnénk biztatni mindenkit. Könyvek ugyan voltak eddig is, de nem használták őket, most viszont a gyermekek számára egy vonzó teret alakítottak ki. Tehát pontosan fölmérték az igényeket, és ahhoz találtak forrásokat. Ez a bizonyíték, hogy nem túl sok pénzből is csodákat lehet tenni – hangsúlyozta Kovács Elvira.

Az új könyvtár átadásán jelen volt még Ótott Róbert tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Lálity Urbán Emese, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára, valamint Pintér Anna-Mária tartományi képviselő.

Nyitókép: Almási István a külföld helyett az itthonmaradást választotta (Vidács Hajnalka felvétele)