2024. április 21., vasárnap

Összeült az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Etikai Bizottsága

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Etikai Bizottsága ülést tartott Dinko Gruhonjić egyetemi tanár állítólagos gyűlöletbeszédéből fakadó bejelentés miatt. A 021.rs információi szerint nem született döntés arról, hogy Gruhonjić kifejezte-e azokat a nézeteket, amelyek gyűlöletbeszédnek minősülnek, ahogyan ezt az egyetem Diákparlamentjének képviselői állítják.
Az eljárás az akadémiai integritás kódexe szerint zajlik.
A 021.rs nem hivatalos információi szerint a bejelentést Gruhonjić ellen visszaküldték a benyújtóknak további kiegészítésre, amire 30 napot kaptak. Az eljárás során számos tevékenységet kell végrehajtani annak érdekében, hogy végső döntés születhessen az etikai kódex megsértésének létezéséről vagy nemlétezéséről.
Az eljárás résztvevőinek joguk lesz kifejezni magukat a nem tanulmányi magatartás megállapítása során. Ezenkívül az Etikai Bizottság elsőfokú eljárásban hozott határozata ellen is fellebbezhetnek a felek.
E dokumentum szerint nincs lehetőség arra, hogy Dinko Gruhonjićot elbocsássák az újvidéki Bölcsészettudományi Karról, ugyanis ez volt a fő követelése azoknak a hallgatóknak, akik négy napra blokád alá vonták az intézmény épületét.
A tanári cím visszavonása plágium, hamis szerzőség, nem valós eredmények közlése vagy meghamisítása, valamint önplágium esetén lehetséges. A nem akadémikus magatartás enyhébb formájában az intézkedések a megrovás, a nyilvános megrovás és a nyilvános elítélés lehet.
A Bölcsészettudományi Kar dékáni hivatala az épület blokádjának első napján bejelentette, hogy lehetetlen teljesíteni a hallgatók kérését, mivel az sérti a munkatörvényt és a felsőoktatási törvényt.
Emlékeztetőül: az Újvidéki Egyetem rektora, Dejan Madić támogatta azt a csoportot, amely elzárta a szóban forgó épületet. Látogatása után a blokád ideiglenes megszüntetéséről döntöttek. A tantestület blokádját és a fiatalok követeléseit a Szerb Haladó Párt több tisztségviselője is támogatta.
Ezzel szemben a Bölcsészettudományi Kart támogatja a Természettudományi Kar dékánja és több professzora, a belgrádi Bölcsészettudományi Kar, a Színművészeti Kar tanárai és munkatársai, a Politikatudományi Kar professzorainak egy csoportja és számos más intézmény és személy.

A blokád kezdete óta két nagygyűlést is szerveztek az egyetem autonómiájának megvédése érdekében – áll a 021.rs hírportál oldalán.

Nyitókép: 021.rs felvétele