2024. április 21., vasárnap

Ismét bizalmat szavaztak Goga Zsoltnak

Tisztújító közgyűlést tartott a kúlai Népkör MMK

A 156. választási közgyűlését tartotta vasárnap a legnagyobb múltú vajdasági művelődési egyesület, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ. A napirenden elsőként a 2023-ban elvégzett munkáról szóló beszámoló szerepelt, majd az elmúlt évre vonatkozó pénzügyi jelentés, ezután a testület tagjai elfogadták az idei évre szóló munkatervet, végül pedig új vezetőséget választottak.

Lázár Béla a titkári jelentés alatt többek között elmondta, a Népkör MMK sikeres pályázatának köszönhetően Kúla is felsorakozott a Petőfi-mellszobrot kapott települések közé, a katolikus temetőben pedig emlékművet állítottak az 1944-45-ben ártatlanul kivégzett áldozatoknak. A szobor és az emlékkereszt felállításánál a szélesebb közösség legtekintélyesebb tisztségviselői is jelen voltak. Az elmúlt évi munkajelentésből a jelenlévők megismerhették a Népkör szavalóinak, néptáncosainak, színészcsoportjának, kézimunkázóinak, valamint az összes itt tevékenykedő csoportnak a tavalyi sikereit, vendégszerepléseit és munkáját.

Goga Zsolt (Fotó: Paraczky László)

Goga Zsolt (Fotó: Paraczky László)

Fenyvesi Jung Mária a pénzügyi jelentést ismertette, amelyből kitűnt, hogy a kúlai magyarság székházában pozitív gazdálkodás folyt, és csaknem 122 ezer dináros többletet valósítottak meg. 

Huber Anikó, a Népkör szervező titkára az idei év terveit vázolta fel. Elmondása szerint a néptáncosok a községi szemlék mellett készülnek a Kőketáncra, az évzáró ünnepségre, a nyári táborokra, továbbá több helyi és vidéki fellépésen is részt vesznek. Szorgalmasan készülnek a szavalók, a színjátszók, valamint a kézimunkázók is rendszeresen összejönnek és bemutatják munkáikat a különböző rendezvényeken, kiállításokon. A szakcsoportok a testvérváros, Kalocsa hagyományos Paprikafesztiválján is rendszeresen megjelennek. 

A jelentések után csaknem 100 tag jelenlétében a közgyűlés ajánlóbizottsága javaslatára egyhangúlag ismét bizalmat szavaztak Goga Zsolt eddigi elnöknek, az alelnök továbbra is Valka Károly, a titkár pedig Lázár Béla.

− Úgy gondolom, hogy a teljes egészében felújított és a korszerű követelményeknek megfelelő épület az itteni magyar közösség példamutató összefogásának köszönhető. Az összefogás eredménye az, hogy ki tudjuk harcolni a községi és a felsőbb szerveknél a működéshez szükséges anyagi forrásokat, hogy működik az iskolabusz program, hogy jó kapcsolatokat ápolunk az egyházakkal, az intézményekkel. Mindez nem elég, szükség van konkrét eredményekre is. Folyamatosan bizonyítunk, fiataljaink bizonyítják, hogy a kitartó munka meghozza a gyümölcsét és előre viszi az itteni magyar közösséget – fogalmazott felszólalásában Valka Károly.

A tagság újabb bizalmat szavazott Goga Zsoltnak, a Népkör eddigi elnökének  (Fotó: Paraczky László)

A tagság újabb bizalmat szavazott Goga Zsoltnak, a Népkör eddigi elnökének (Fotó: Paraczky László)

A beszámolók, felszólalások után a közgyűlés nyílt szavazással megválasztotta a választmányi tagokat, ők pedig: Bajai Attila, Benedek Dániel, Blaskó Imre, Burity Bálint Melinda, Fárbás Endre, Fárbás Máté, Fenyvesi-Jung Mária, Gonczlik Karolina, Gonczlik Zoltán, Hugyik Attila, Hugyik Pál, Kozma Ferenc, Laczkó Jut Laura és ifj. Valka Károly.

A felügyelőbizottsági tagok: Kanyó Antal, Magyarics János és Major András, a helyettes tagok pedig: Farkas Szabolcs, Holló Zsolt és Puskás Ferenc.

A közgyűlés végén Goga Zsolt elnök köszönőlevelet adott át mindazoknak, akik az elmúlt időszakban különböző sikereket értek el, az est pedig közös vacsorával és társalgással zárult.

Nyitókép: Csoportkép. A kúlai Népkör MMK új vezetősége (Fotó: Paraczky László)