2024. július 18., csütörtök

Szívet melengető gálakoncert

Véget ért a Batyu tábor Zentagunarason

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánkat ITT tekintheti meg.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ szervezésében július utolsó hetében zajlott az idei Batyu tábor. A zentagunarasi általános iskola udvarában ezúttal is egy kitűnő hangulatú gálaműsorral ért véget a több mint kétszázötven néptáncost, népzenészt megmozgató nyári találkozó. A gálakoncerten a szülők, nagyszülők, barátok alkotta népes közönség ízelítőt kapott az elsajátított új táncokból, dalokból. A Kodály központ nevében Kisimre Szerda Anna, a Kodály elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a A Magyar Nemzeti Tanács nevében Tóth Ramóna beszédében méltatta a Batyu tábor köré szerveződő mozgalmat, hangsúlyozva, hogy a vajdasági magyar népzenei-néptáncos oktatás meghatározó helyszíne ez a tábor és Kodály központ műhelye, melyek közösségteremtés szempontjából is jelentősek.

A sátortáborban a nyári hőség ellenére komoly szakmai munka folyt, több korcsoportban napi hat órát táncoltak a Vajdaság egész területéről és Magyarországról érkező gyerekek, fiatalok és oktatóik, akik ezúttal rábaközi, tyukodi, nyárádselyei és feketelaki táncokat tanultak/ tanítottak. Volt tamburaoktatás is haladó és kezdő szinten, a szabadidőben pedig kézműves foglalkozásokat szerveztek, gyöngyfűzés, bútorfestés, nemezelés várta az érdeklődőket. Az elkészült munkákból kiállítást állítottak össze a gálára.

Kitűnő volt a hangulat a tábor napjaiban, mely az esti koncerteken, közös éneklések során táncházakban csak fokozódott. A színvonalas gálaműsor pedig felrakta a koronát a 29. Batyu tábor munkájára, melynek zárásaként a hagyomány szerint valamennyi résztevő előadásában elhangzott a tábor himnusza, a jól ismert Szerelem, szerelem... kezdetű al-dunai székely népdal.

Nyitókép: A gálakoncerten ízelítőt kaptunk a tanultakból, fotó: Herceg Elizabetta