2024. május 5., vasárnap

Sok millió búzaszem, egy nemzet

A Magyarok kenyere 2015 rendezvény keretében több mint négy tonna búzát adományoztak a vajdasági gazdák

A Magyarok kenyere 2015 vajdasági zárórendezvényét tartották meg szombaton délelőtt Zentán a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének (VASZ) székháza előtt, ide hozták a búzaadományaikat a vajdasági magyar gazdák. Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszönte meg a földműveseknek, hogy az idén is kivették részüket a Kárpát-medencei magyarokat összefogó megmozdulásból, és hozzájárultak az akció sikeréhez. Idén majdnem kétszer annyi gabona, 4344 kiló gyűlt össze Zentán a Magyarok kenyeréhez. A legtöbb búzát a magyarkanizsai községben élő gazdák hozták.

Zentán több mint négy tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyeréhez (Fotó: Gergely Árpád)

Zentán több mint négy tonna búza gyűlt össze a Magyarok kenyeréhez (Fotó: Gergely Árpád)

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Korinek László Magyarországról, a Magyarok kenyere ötletgazdája, aki többek között elmondta, hogy az akció az összefogásról és a szolidaritásról szól. Az adományokból készülő kenyerek eljutnak a leginkább rászorulókhoz. Tavaly kétszázezer egykilós kenyeret sütöttek a búzaadományokból.

Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere megköszönte a vajdasági gazdáknak a nemzetegyesítő és humánus célokat szolgáló akcióban való részvételt. A rendezvényen jelen volt még Varga Viktor, a községi tanács mezőgazdasággal megbízott tagja, Krizsán Vilmos, a VANCSESZ (Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége) elnöke, Boja András, a három vajdasági Lurkóházat működtető Poverello Alapítvány képviselője, valamint Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója.

Az adományozott búzát az adorjáni Borsos Csaba magánvállalkozó Valkaisoron lévő új malmában őrlik meg, és a lisztet a VANCSESZ, a lurkóházak és a szabadkai Kolevka sérült gyerekek nevelésével foglalkozó óvoda kapja. A vajdasági adományokból a Kárpát-medencei közös Magyarok kenyerébe is jut minden gazdától egy-egy marék búza. Az idén a Magyarok kenyeréhez a kovászt Vajdaságból viszik. Topolyán Kiss Károly Sándor péksége még hagyományos módon süti a kenyeret, innen viszik augusztus 16-án a kovászt a Kárpát-medencei búzából készülő Magyarok kenyerének kisütéséhez.