2024. május 22., szerda

A WTA felfüggesztette az összes kínai tornát a Peng-ügy miatt

Minden kínai tenisztornát felfüggeszt a Női Tenisz Szövetség (WTA) Peng Shuai egészségére hivatkozva. Steve Simon, a WTA elnöke nyílt levélben közölte a hírt.

– A WTA felismerte annak szükségességét, hogy komolyan vegye Peng üzenetét. A WTA tornák játékosai, de minden nő a világon megérdemli ugyanezt a figyelmet. Ő megmutatta, milyen fontos kiállni a nyilvánosság elé, amikor szexuális bántalmazásról van szó, főleg akkor, ha a hatalmon lévő emberek is szerepet játszanak ebben – írta levelében Simon.

Hozzátette, hogy bár most már tudják, hogy Peng hol tartózkodik, attól félnek, nincs biztonságban, és cenzúra alatt tartják, ezért is döntöttek amellett, hogy az összes kínai tornát lemondják.

Az ügyben megszólalt Novak Đoković világelső teniszező is, aki elmondta, hogy teljes mértékben támogatja a WTA álláspontját, mert nem áll rendelkezésükre elegendő információ Peng Shuai-ról és állapotáról, az egészsége pedig rendkívül fontos a tenisztársadalom számára, független attól, hogy miről van szó.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a 35 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes kínai teniszező egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest. A posztot fél órával megjelenése után eltávolították, Peng pedig azóta nem adott életjelet magáról. A kínai sportági szövetség és a kormány sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését. November második felében érkezett a hír, hogy Peng jól van, otthonában tartózkodik, és hamarosan a nyilvánosság elé áll. Ezt követően nem sokkal egy pekingi tenisztornán látták, majd videohívással beszélt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével.