2024. április 30., kedd

A mérkőzés

Csak néhány hajszálon múlt, hogy Györe László legyőzze Novak Đokovićot

A zentai Györe László kiváló formában teniszezik áprilisban, az általa leginkább kedvelt salakos szezon kezdetén, hiszen sorozatban három tornán is erős teljesítménnyel rukkolt elő nála magasabban jegyzett ellenfelekkel szemben. Marrakesben az elődöntőig vezető útja során legyőzte a múlt év egyik legjobb fiatal tehetségének tartott Lorenzo Musettit, a monte-carlói ezres tornán a harmadik fordulóig jutott, ahol a világranglista ötödik helyezettje, Sztefanosz Cicipasz dolgát nehezítette meg két szoros szettben, most pedig Belgrádban Novak Đokovićot izzasztotta meg jobban, mint azt talán bárki is remélte volna.

Györe eddig 177 ATP-szintű mérkőzést játszott, 2017 óta állandó tagja a Tournak, vagyis a versenyszezonnak, mostanáig viszont még egyszer sem hozta őt össze a sors és a sorsolás azzal a játékossal, aki ez idő alatt legtöbbször birtokolta a világranglista első helyét. Đoković mindazonáltal Györe számára nem egy érinthetetlen sztár, hiszen honfitársakként régóta ismerik egymást, tapasztalatot cserélnek, és többször edzettek is már együtt, ám épp emiatt volt régóta hiányérzet a 26 éves zentai játékosban, hogy élesben még nem mérhette össze magát a valaha volt egyik legjobb teniszezővel, akinek korai sikerei az ő karrierjének beindításában is nagy szerepet játszottak.

Aztán 2022. április 20-án délután negyed hat körül végre eljött a pillanat, méghozzá tökéletes körítéssel, amikor hazai pályán, a belgrádi Serbia Open tenisztorna második körében a székbíró Marijana Veljović kettőjük között végezte el a kezdés jogáról döntő pénzfeldobást. Megkezdődött az első Györe–Đoković mérkőzés, amelynek a kimenetele iránti érdeklődés különösen a vajdasági magyarság tagjait szegezte nagy arányban a képernyők és az internet elé.

Györe pedig egyáltalán nem illetődött meg a túloldalon tornyosuló kihívás láttán, sőt, a mérkőzés elején egyértelműen ő irányított a formán kívül lévő, idén még csak ötödik mérkőzésére kiálló Đoković ellen. Azonnal elvette a világelső adogatását, amit később még egyszer megtett, így könnyedén, 6:2-re nyerte az első játszmát. Ezzel persze még nem volt vége, annál is inkább, mert Đoković egyik védjegye, hogy vesztettnek tűnő helyzetből is képes fordítani, és végül a belgrádi közönség is egy újabb ilyen mestermunkának lehetett szemtanúja. A másik két szett egyaránt a végsőkig elhúzódott, de mindkettőben a már számos ilyen helyzetet megélt szerb tudott koncentráltabb maradni, így végül három óra és huszonegy perc küzdelem után ő lett a győztes. Ám Györe is hatalmas tapsot kapott a közönségtől, hiszen magas színvonalú, a végletekig kiélezett mérkőzésen szorongatta meg a hazai sztárt. Igazi maximalistaként azonban azonnal rá tudott mutatni azokra a pillanatokra, amelyek talán a győzelmébe kerültek.

Többször is szorult helyzetbe hozta a világelsőt (Fotó: Beta)

Többször is szorult helyzetbe hozta a világelsőt (Fotó: Beta)

„Élveztem a mérkőzést, nem éreztem semmiféle nyomást. Végül csak apróságok döntöttek, például amikor a végén a rövidítésben elrontottam azt a tenyerest 4:3-as pontállásnál, de a második szettben 4:3 40:15-nél szintén egy nagyon könnyű tenyeresem lett volna, amit nem tudtam beütni. Előzetesen azt mondtam, hogy minden lehetőségemet ki kell majd használnom ezen a meccsen, de voltak, amiket nem sikerült. Összességében viszont elégedett vagyok azzal, ahogyan játszottam, hiszen kemény ellenfelem volt. Kicsit szomorú és csalódott vagyok, hogy végül veszítettem, de ki fogom elemezni a mérkőzésen történteket, próbálok csak a pozitív dolgokra fókuszálni, és motivációként használni ezt a továbbiakban. Azt hiszem, ez a vereség majd csak pár nap múlva kezd el fájni, amikor leülepednek bennem az érzelmek, mert most még mindig dolgozik bennem az adrenalin” – fogalmazott a mérkőzés után Györe, aki a világranglista 50. helyén áll. „Várható volt, és érthető, hogy többen drukkoltak Novaknak, de én is sok támogatást kaptam a lelátóról, ami nagyon jólesett, és amit köszönök a nagyszerű belgrádi közönségnek.”

Györe felfedte, a találkozó második felében már lábfájdalmaival is meg kellett birkóznia. Ennek a kisebb sérülésnek a jelei már egy héttel korábban, a Cicipasz elleni meccs végjátékában is mutatkoztak, de a sportoló nem tart komoly következményektől. „Eleinte nem volt gond a lábaimmal, az utolsó másfél órában azonban már éreztem némi fájdalmat. Valószínűleg nem komoly a sérülés, máskülönben nem tartottam volna ki ilyen hosszú időn át Novak ellen, de a következő heteket pihenéssel és edzéssel töltöm azok után, hogy az elmúlt pár tornán több sikert értem el, mint a szezon elején.”

A hangsúly most már az egy hónap múlva startoló következő Grand Slam-tornán, a salakos Roland Garroson van, ahol Györének esélye lehet továbbvinni a jó formáját, ráadásul ha valamit megtanult az áprilisi tornák során, az az, hogy már egyetlen játékostól sem kell tartania. „Úgy érzem, hogy az utóbbi hetekben jó játékot mutattam, és magamnak is bebizonyítottam, hogy képes vagyok felvenni a harcot a legjobbak ellen is, ez pedig biztató a jövőre nézve” – mondta lapunknak Györe László. Hogy fog-e még játszani Đoković ellen, az számos tényező függvénye, de az biztos, hogy minél több fordulón túljut a nagy tornákon, annál nagyobb az esélye, hogy ez megtörténjen, és hogy legközelebb akár már le is győzze egykori idolját.