2024. május 19., vasárnap

Đoković a 37. nagydöntőt célozza meg

Novak Đoković az olasz Jannik Sinner elleni, ma hajnali 4.30 tájban kezdődő meccsen a pályafutása 37. Grand Slam-döntőjéért játszik. Ha nyer, tovább javítja a saját csúcsát, hisz korábbi nagy riválisai, Roger Federer (31), Rafael Nadal (30) ennél jóval kevesebb döntőt vívtak ki.

A szerb továbbá a győzelemmel versenyben maradna a szintén csúcsot javító 25 nagy serlegéért, amiben a ma délelőtti (9.30) Medvegyev–Zverev párharc győztese lesz a rivális.

Novak 4:2-re vezet Sinner ellen, s mindkét vereségét tavaly novemberben, 12 napon belül szenvedte el. Előbb a torinói évzáró mestertorna csoportküzdelmei során, majd a Davis-kupában kapott ki a fiatal olasztól. A két meccs között a mestertorna döntőjében is összefutottak, s akkor Novak fölényesen győzött.

Sinner a melbourne-i elődöntővel beállította a legjobbját a nagy tornákon, hisz tavaly New Yorkban is a négy közé jutott, és most első döntőjét reméli. Az elődöntő másik meccsén Danyiil Medvegyev esélyesebbnek számít Alexander Zverev ellen, viszont a német is kiváló formában van, amiért Medvegyev 11:7-es vezetésének az egymás közötti mérlegben alighanem semmilyen jelentősége sem lesz. Az orosz a hatodik, Zverev pedig a második nagydöntőjéért mérkőzik.

A női egyes döntőjében szombaton a címvédő fehérorosz Arina Szabalenka a kínai Csinven Dzsenggel játszik. Tavaly a US Open negyeddöntőjében Arina könnyen nyert, most viszont bizonyára nehezebb dolga lesz. Szabalenka csütörtökön nagy lendülettel kezdett, és 5:2-re elhúzott az amerikai Coco Gauff ellen. Ekkor megtorpant, ellenfele zsinórban négy játékot nyert, és a szettért adogatott.

Gauff két pontra járt a vezetéstől, amikor Szabalenka ismét belendült, zsinórban nyolc pontot nyert, azaz a rövidítésben 4:0-ra vezetett, és ezt az előnyt meg is őrizte. A második játszmában is a fehérorosz járt közelebb az előnyszerzéshez, de csak az 5. breaklabdát használta ki, s azután a saját adogatásán már nem hibázott. Szabalenka tulajdonképpen a fogadáson nyert, hisz 10 breaklabdát harcolt ki, az amerikainak 8 kettős adogatási hibája volt, és a rövidítésben adogatáson egyetlen pontot sem szerzett.

Kína pontosan tíz évvel Li Na diadala után kapott új melbourne-i döntőst. Dzseng a kiváló tenyeresekkel állította meg az ukrán Dajana Jasztremszka ausztráliai menetelését, és a ranglistán feltört a 7. helyre.

MELBOURNE. – Australian Open, elődöntő, nők: Szabalenka–Gauff 7:6, 6:4, Cs. Dzseng–Jasztremszka 6:4, 6:4.

 

Nyitókép: Csinven Dzseng személyében tíz év után ismét van kínai a döntőben (Fotó: Beta/AP)