2024. május 19., vasárnap

Filip legnagyobb győzelme

Filip Krajinović kirobbanó formában játszik az utóbbi hetekben, és a zsinórban megnyert két challenger után ATP-szinten is eredményesnek mutatkozik. A párizsi 1000-es tornán Pella és Györe legyőzésével előbb táblára jutott, majd óriási meglepetésre nemcsak a japán Szugitát, hanem a ranglistán 13. amerikai Sam Querrey-t is legyőzte, és bejutott a nyolcaddöntőbe, amelyben ma a francia veterán Nicolas Mahut-vel találkozik.

A zombori játékos már minden idők legmagasabban rangsorolt vajdasági teniszezőjeként kezdte a hetet – a korábbi csúcsot Speár Miklós tartotta a 78. pozícióval –, a Párizsban eddig szerzett pontokkal pedig még 14-et javított, és a naprakész listán a 63. helyig nyomult. A tenisz történetében ennél jobb rangsorolása csak hat szerbiainak volt. Novak Đoković az 1., Janko Tipsarević a 8., Viktor Troicki a 12., Slobodan Živojinović a 19., Boris Pašanski az 55., Dušan Lajović pedig az 57. helyen jegyezte legjobbját. Ha Mahut ellen nyer, Krajinović megelőzi Lajovićot, és csak eggyel marad le Pašanski mögött. Egyben ahhoz is nagyon közel lesz már, hogy Szerbia jelenlegi második legjobbjává lépjen elő, hisz már csak két ponttal marad le Troicki mögött.

A Querrey feletti diadala Filip eddigi legnagyobb győzelme. Nyert már ugyan magasabban rangsorolt ellen is, de a 2010-es belgrádi meccsen Đoković, az elveszített első játszma után, feladta a harcot. A zombori teniszező a kedd esti meccsen kimondottan éretten játszott, jó érzékkel fogadta az amerikai nagy erejű adogatásait, a saját kezdőütésén pedig csak egyszer ingott meg, akkor is a második szett elején látott 0:2-t azonnal semlegesítette, majd megfordította.

A múlt heti, figyelmet érdemlő eredmény után, Miomir Kecmanovićhoz hasonlóan, a héten Piros Zsombor is fáradtan játszott, és Kréta szigetén egy teljesen ismeretlen, örmény származású amerikai ellen veszített. Nem állt le viszont három magyar lány. A múlt heti maximum után Arn Gréta, Bondár Anna és Jani Réka is győzelemmel kezdett.

A Sant Cugat-i női ITF-tornán Udvardy Panna és Olga Danilović a 2. fordulóban is nyert, a negyeddöntőben pedig a két tini egymással küzd meg.