2024. április 30., kedd
FOCIMIX

Ronaldo Londonba tart?

A Chelsea futballistája lehet az új idénytől az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a Marca értesülése szerint. A spanyol sportnapilap úgy tudja, hogy a nyári átigazolási időszakban az olasz bajnoki címvédő Juventus portugál támadója 120 millió euróért kerülhet az angol együtteshez, amelynek az orosz milliárdos Roman Abramovics a tulajdonosa. A 35 esztendős Ronaldo korábban játszott már a PL-ben, a Manchester United labdarúgója volt 2003 és 2009 között. A Juventushoz a Real Madridtól igazolt át 2018-ban, a Serie A 2019/2020-as szezonjában eddig 22 meccsen szerepelt a torinói alakulatban, és 21 gólt szerzett.

Neymar marad a PSG-ben

A Le Parisien című francia napilap szerint gyakorlatilag nullára csökkent annak a valószínűsége, hogy Neymar, a PSG brazil futballistája még ezen a nyáron visszatér előző csapatához, a Barcelonához. A francia lap elsősorban a katalán klub nehézzé vált gazdasági helyzetével magyarázza a tranzakció idei meghiúsulását, mert egyébként mind a Barca, mind Neymar részéről megvan az igény az újabb közös folytatásra. Neymarnak, aki 2017-ben átigazolási csúcsösszegért, 222 millió euróért került át Barcelonából a francia együtteshez, 2022 júniusában jár le szerződése a párizsiaknál. Az újság azt valószínűsíti, hogy a brazil visszaigazolásának ügyében a felek jövő nyáron juthatnak megállapodásra, és az üzlettel a járvány következtében szintén jelentős anyagi károkat elszenvedő PSG is jól jár, mert a Neymar leigazolásába fektetett pénzek jelentős része megtérül számára. A 28 éves válogatott csatár a PSG-ben játszott eddigi 80 tétmeccsén 69-szer volt eredményes, s az elmúlt három évben a többi között három bajnoki címet és két francia szuperkupát nyert együttesével.

Santos marad a portugál kapitány

A portugál válogatott szövetségi kapitánya, Fernando Santos 2024-ig meghosszabbította szerződését. A 65 éves szakvezető kontraktusa eredetileg az Eb végéig lett volna érvényes a címvédő együttesnél. Santos a 2014-es brazíliai vb után vette át a nemzeti csapat vezetését, majd két évvel később aranyérmet nyert a franciaországi kontinenstornán. A 2018-as oroszországi vb-n a nyolcaddöntőben Uruguay búcsúztatta a portugál együttest, amely tavaly az NL történetének első győztese lett. „Kiváltság számomra és a stábom számára is, hogy folytathatjuk a megkezdett munkát. Tudjuk, hogy nem vagyunk képesek mindent megnyerni, de azért továbbra is mindent megteszünk ezért” – fogalmazott Santos, akinek új megállapodása a 2022-es katari vb-re, majd a 2024-es Eb-re is érvényes. A szövetség elnöke, Fernando Gomes szerint könnyű döntés volt a szerződéshosszabbítás Santosszal, akit győztesnek nevezett.

Guardioláék nem állnak készen

A Manchester City nem áll készen a PL újrakezdését követő meccsdömpingre a vezetőedző Pep Guardiola szerint. A 49 esztendős katalán szakembernek a tabellán második helyen álló együttese tegnap lapzártánk után az Arsenalt fogadta, ezt követően jövő héten előbb hétfőn a Burnley-t látja vendégül, csütörtökön pedig a Chelsea-hez látogat, mielőtt vasárnap az FA-kupa negyeddöntőjében a Newcastle vendégeként lép pályára.

Meglátjuk, milyen szinten áll a csapat. Úgy vélem, egy találkozó lejátszására készen állunk, ám hogy azt követően három-négy naponta pályára lépjünk, arra nemcsak a Manchester City, hanem a többi csapat sem áll készen” – fogalmazott újságíróknak adott internetes sajtótájékoztatón Guardiola. Hozzáfűzte: úgy látja, hogy játékosai jó állapotban vannak, ugyanakkor csak három hétig készülhettek csoportosan a három hónapig tartó szünet után, míg az élbajnokságok közül már újraindult német vagy spanyol bajnokságban öt-hat hetük volt az együtteseknek.

Elhalasztották Iniesta szoboravatóját

Andrés Iniesta, világ- és kétszeres Európa-bajnok spanyol futballista szobrának felavatását a szülőhelyéhez közeli Albacetében egy évvel későbbre, jövő júliusra halasztották a Marca beszámolója szerint. A madridi sportnapilap azt írta, hogy a 2010-es vb-győzelem emlékére tervezték a következő hónapban átadni a spanyol labdarúgás kiemelkedő alakját megörökítő alkotást, ám az évforduló dacára a július 10-ei időpont módosítása mellett döntöttek, tekintettel a Spanyolországban is rengeteg áldozatot szedő járványra. Iniesta, aki 1996-tól nevelkedett a Barcelona utánpótlás-akadémiáján, a La Masián, 22 éven át szolgálta a katalán klubot, amelynek színeiben 32 különböző címet, közte négy BL-elsőséget szerzett, s vált minden idők legtöbb trófeát elnyert spanyol labdarúgójává. A 36 esztendős irányító középpályás 2018-ban köszönt el a Barcától, s igazolt át a japán Vissel Kóbe együtteséhez, amelynek jelenleg is aktív játékosa. A Barcelonában 674 tétmérkőzést játszott, s 57 gól fűződik a nevéhez, míg a spanyol válogatottban 131 alkalommal jutott szóhoz, és 13-szor volt eredményes.