2024. május 9., csütörtök

Visszaáll a világ rendje?

Újra régi fényében tündökölt a Barcelona, amely hazai pályán szabályosan kiütötte a Getafét. A találkozó legjobbja Raphinha volt, aki az első félidő közepén előnyhöz juttatta csapatát, majd a második játékrészben kiosztott egy gólpasszt is. A katalánok számos helyzetük ellenére a szünetig csak egy gólt lőttek, majd a folytatásban Félix és De Jong is megtalálta góllövő cipőjét, az utolsó percekben pedig López adta meg a kegyelemdöfést a vendégeknek.

Győzelmével a Barcelona a második helyre lépett fel, megelőzve az utóbbi időben bukdácsoló Gironát. Igaz, Michel tanítványai csak ma este lépnek pályára, ám nagy kérdés, hogy a bajnokság utolsó harmadában tudják-e majd tartani a lépést a két sztárcsapattal. Hiába jutott az Atlético Madrid kétszer is vezetéshez a sereghajtó otthonában, az Almería a 19 éves Romero két találatával pontot mentett. Érdekesség, hogy a fiatal játékos először volt kezdő csapatában. A bravúros pontmentés ellenére az Almería továbbra is kilátástalan helyzetben van.

A 26. forduló: Real Sociedad–Villarreal 1:3, Barcelona–Getafe 4:0, Alavés–Mallorca 1:1, Almería–Atlético Madrid 2:2, Cádiz–Celta Vigo 2:2. A Betis–Athletic Bilbao, a Las Palmas–Osasuna és a Real Madrid–Sevilla találkozó lapzárta után ért véget. A Girona–Rayo Vallecano mérkőzést ma játsszák. A Granada–Valencia találkozót elhalasztották

A következő forduló (március 1-jén, 2-án, 3-án és 4-én): Celta Vigo–Almería, Sevilla–Real Sociedad, Rayo Vallecano–Cádiz, Getafe–Las Palmas, Valencia–Real Madrid, Villarreal–Granada, Atlético Madrid–Betis, Mallorca–Girona, Athletic Bilbao–Barcelona, Osasuna–Alavés.

AZ ÉLEN A HELYZET VÁLTOZATLAN
A Liverpool még a múlt héten lejátszotta az aktuális fordulóból a Luton elleni találkozót, így Szoboszlaiék pár nap erejéig négypontos előnnyel vezethették a táblázatot. Szombaton azonban a riválisok is nyertek, így folytatódik a hármas versenyfutás a bajnoki címért. Az Arsenal–Newcastle találkozó első félidejében hatalmas fölényben voltak az Ágyúsok, a vezetést mégis csak Botman öngóljának köszönhetően szerezték meg.

Néhány perccel később Havertz egy tetszetős támadás végén megduplázta csapata előnyét. A második félidőben felbátorodtak a vendégek, de továbbra is a londoniak lőtték a gólokat, Saka és Kiwior is feliratkozott az eredményjelző táblára. A hajrában ugyan Willock kozmetikázott az eredményen, de a vendégek részéről többre nem futotta. Nem remekelt, de nyert a Manchester City is a Bournemouth otthonában. A mindent eldöntő gólt Foden szerezte az első félidő közepén.

A második játékrészben a hazai csapat többször is közel járt az egyenlítéshez, ám a remek formában levő Éderson kapus olykor bravúrokat is bemutatva megőrizte kapuja érintetlenségét. Drámaian alakult a Manchester City–Fulham találkozó, amelyet nem kis meglepetésre a vendégek Iwobi 97. percben született találatával nyertek meg.

A 26. forduló: Aston Villa–Nottingham 4:2, Brighton–Everton 1:1, Crystal Palace–Burnley 3:0, Manchester United–Fulham 1:2, Bournemouth–Manchester City 0:1, Arsenal–Newcastle 4:1, Wolves–Sheffield Utd. 1:0. A West Ham–Brentford találkozót ma játsszák.

A következő forduló (március 2-án, 3-án és 4-én): Brentford–Chelsea, Everton–West Ham, Fulham–Brighton, Newcastle–Wolves, Nottingham–Liverpool, Tottenham–Crystal Palace, Luton–Aston Villa, Burnley–Bournemouth, Manchester City–Manchester United, Sheffield Utd.–Arsenal.

KANE ÚJRA FŐSZEREPBEN
Gulácsi Péter hasfalhúzódása miatt nem lehetett ott a Leipzig müncheni vendégszereplésén. Az első félidő Kane korai helyzete ellenére nem hozott látványos játékot, a Gulácsit helyettesítő Blaswichnak nem volt sok dolga. A második játékrészre, látva a hazaiak halovány teljesítményét, felbátorodtak a lipcseiek, ám pont ekkor, némileg váratlanul Kane vezetéshez juttatta a bajorokat. Negyedórával később Sesko, ha némi szerencsével is, de kiegyenlített. Úgy tűnt, ismét pontot veszít a rekordbajnok, de a bírói ráadásban Choupo-Moting beadását ismételten Kane váltotta gólra.

Sima mérkőzésnek ígérkezett a listavezető Leverkusen és a kiesőjelölt Mainz összecsapása. A várakozásoknak megfelelően indult a találkozó, Xhaka jóvoltából már a 3. percben vezetést szereztek a gyógyszergyáriak, az viszont nem szerepelt az előzetes forgatókönyvben, hogy Kohr öt perccel később kiegyenlítsen. A folytatásban mezőnyfölénye ellenére sem tudott komolyabb helyzetet kialakítani a hazai csapat. Fordulatot a 68. perc hozott, amikor Zentner, a vendégek kapusa bevédte Andrich középre tartó, nem túl életerős lövését. A hajrában Xabi Alonso fiai rutinosan tartották előnyüket, helyzetüket megkönnyítette a Mainz is, amely Ngankam kiállítása után az utolsó tíz percre emberhátrányba került.

A 23. forduló: Leverkusen–Mainz 2:1, Mönchengladbach–Bochum 5:2, Union Berlin–Heidenheim 2:2, Stuttgart–Köln 1:1, Werder–Darmstadt 1:1, Bayern–Leipzig 2:1, Frankfurt–Wolsburg 2:2. A Borussia (D)–Hoffenheim és az Augsburg–Freiburg találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (március 1-jén, 2-án és 3-án): Freiburg–Bayern, Darmstadt–Augsburg, Heidenheim–Frankfurt, Mainz–Mönchengladbach, Union Berlin–Borussia (D), Bochum–Leipzig, Wolfsburg–Stuttgart, Köln–Leverkusen, Hoffenheim–Werder.

SZENVEDVE NYERT A JUVE
Izgalmasan alakul a Juventus–Frosinone találkozó első félideje. Vlahović jóvoltából az Intert kétségbeesetten üldözni igyekvő zebra mezesek kerültek előnybe. Ugyanakkor a vendégeknek is égető szükségük lett volna a pontokra, hogy eltávolodjanak a kiesőhelyektől, így érthető, hogy a bekapott gól után nem roppantak össze, sőt Seddira és Brescianini találataival megfordították a mérkőzést. Nem sokáig örülhettek azonban a vendégek, mert Vlahović gyorsan kiegyenlített, így bő fél óra elteltével kezdődhetett elölről a találkozó. A második játékrészben a torinóiak fölényben játszottak, a szerb válogatott nem állt messze mesterhármastól, ám a mindent eldöntő gólt nem ő, hanem Rugani szerezte a 95. percben. Nehezen kivívott sikerével a Juventus 6 pontra közelítette meg a lapzárta után pályára lépő éllovast.

A 26. forduló: Bologna–Verona 2:0, Sassuolo–Empoli 2:3, Salernitana–Monza 0:2, Genoa–Udinese 2:0, Juventus–Frosinone 3:2, Cagliari–Napoli 1:1. A Lecce–Inter és a Milan–Atalanta találkozó lapzárta után ért véget. A Roma–Torino és a Fiorentina–Lazio mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (március 1-jén, 2-án, 3-án és 4-én): Lazio–Milan, Udinese–Salernitana, Monza–Roma, Torino–Fiorentina, Verona–Sassuolo, Empoli–Cagliari, Frosinone–Lecce, Atalanta–Bologna, Napoli–Juventus, Inter–Genoa.

NAGY CSATÁT NYERT A MONACO
Izgalmas, helyzetekben gazdag találkozót láthattak azok, akik kilátogattak megtekinteni a Lens–Monaco összecsapást. Egyértelműen a vendégek kezdtek jobban, fél óra elteltével Balogun és Takumi találataival már kétgólos előnyben voltak a vendégek, ám közvetlenül a második vendéggólt követően Wahi visszahozta a találkozóba a Lenst. Átmeneti békésebb periódust követően a hajrára ismételten felpörögtek az események. Előbb Said bombájával egyenlítettek a hazaiak, majd nem sokkal később büntetőhöz jutottak a vendégek, ám Balogun lövését hárította Samba kapus. Amikor már úgy tűnt, pontosztozkodásra kerül sor, Minamino a 92. percben megmutatta, ő is képes egy hatalmas lövésre, amely ráadásul három pontot ért a csapatának.

A 23. forduló: Metz–Lyon 1:2, Lorient–Nantes 0:1, Strasbourg–Brest 0:3, Lens–Monaco 2:3, Le Havre–Reims 1:2, Nice–Clermont 0:0, Toulouse–Lille 3:1. A PSG–Rennes és a Marseille–Montpellier találkozó lapzárta után ért véget.    

A következő forduló (március 1-jén, 2-án és 3-án): Monaco–PSG, Reims–Lille, Clermont–Marseille, Toulouse–Nice, Brest–Le Havre, Motpellier–Strasbourg, Nantes–Metz, Rennes–Lorient, Lyon–Lens.

 

Nyitókép: Ismét futott a barcelonai szekér (Fotó: Beta/AP)