2024. április 30., kedd
VB-SELEJTEZŐK

„Mihajlović már a pszichiátrián lenne…”

A 2014-es vb-selejtezősorozat mai mérkőzései közül az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt találkozó lesz a zágrábi Maksimir Stadionban sorra kerülő Horvátország–Szerbia összecsapás.

A szerb együttes az ópázovai szerb futballközpontban készült a találkozóra, és a játékosok elszántan nyilatkoztak a meccsről.

- Nem kell a mellékes dolgokkal foglalkoznunk, amelyeknek semmi közük ahhoz, ami a pályán fog történni. Mindent megteszünk majd, hogy pozitív eredménnyel zárjuk ezt a mérkőzést. Horvátország egy kimagasló válogatott, minden irányból veszély leselkedik ránk. Úgy gondolom, hogy két kiváló csapatot is összerakhatnának azokból a játékosokból, amelyek a keret tagjai” – ezek a válogatott kapusának, Vladimir Stojkovićnak a meglátásai. Aleksandar Ignjovski szerint a szerb csapat fő erőssége a fiatalságában van: „Nem félek a hangulattól, a Bundesligában mindig teli stadionokban és kiváló ellenfelek ellen játszom. A horvátok közül kiemelném Mandžukićot, aki élete formájában játszik, de itt van a rendkívül tapasztalt Olić is. A mi fő fegyverünk a fiatalságunk és a fejlődés iránti vágyunk.”

Igor Štimac, a horvát válogatott szövetségi kapitánya is megszólalt a mérkőzés kapcsán: „A legboldogabb ember vagyok, ugyanis a játékosaim kiválóan teljesítenek a klubjaikban. A hangulattal is rendkívül elégedett vagyok, ez a csapat a továbbiakban is csak fejlődni fog” – mondta, majd szerb újságírói kérdésre, miszerint mit szól ahhoz, hogy a szerb csatárok kiváló formában vannak, csipkelődve így válaszolt: „Ha engem ők aggasztanának, akkor Siniša Mihajlović már a pszichiátrián lenne Jelavić, Mandžukić és Olić miatt.”

A kiemelt kockázatú mérkőzést, melynek biztosítására 92 ezer eurót költött a horvát állam, a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) döntése értelmében szerb szurkolók nem tekinthetik meg a helyszínen. Ha valaki valamilyen úton-módon bejutna a stadionba, akár 30 napos börtönbüntetésre is számíthat. „A belépők névre szólóak. Ha rájövünk, hogy a vendégszurkolók illegálisan hozzájutottak bizonyos jegyekhez, el lesz lehetetlenítve a stadionba jutásuk. A jogosulatlan belépésért 2000 és 12 000 kuna (300 és 1650 euró) közötti pénzbírság vagy akár 30 napos börtönbüntetés szabható ki” – nyilatkozta a HNS biztonsági megbízottja, Zoran Cvrk. A horvát lapok szerint a Maksimirban 850 biztonsági ember teljesít majd szolgálatot, valamint rekordszámú rohamrendőr jelenléte is várható, ám ezek számát titok övezi.

A zágrábi rendőrség vezetője, Krunoslav Borovec az újságíróknak azt nyilatkozta, mindent megtesznek, hogy a rendet fenntartsák a mérkőzés ideje alatt és utána is. Arra az újságírói kérdésre, milyen következményei lehetnek annak, ha a közönség tömegesen gyűlölködésre, nemzeti alapon történő sértegetésre felszólító rigmusokat kiabál, Borovec elmondta, hogy a szervező dolga, hogy ilyenkor megtegye a megfelelő intézkedéseket: először felszólítja a skandálókat, hogy hagyják abba, s ha ez nem hoz eredményt, akkor a mérkőzés megszakadhat.