2024. április 30., kedd
FOCIMIX

Nastasić kihagyja a vb-t!

Nagy problémával kell szembenéznie az egy hónap múlva kezdődő (június 14.) oroszországi világbajnokságra készülő szerb válogatottnak, pontosabban a csapat védelmének. Matija Nastasićnak, a Sasok és a Schalke bekkjének ugyanis, hivatalos információk szerint, nem gyógyul elég gyors ütemben a térdszalagszakadása, így minden jel szerint ki kell hagynia az oroszországi tornát, amelyen Mladen Krstajić szövetségi kapitány egyébként számított volna a játékára.

A középhátvéd az április eleji, Hamburg elleni Bundesliga-összecsapáson szerezte a sérülést, a friss rossz hírt a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) részéről Goran Bunjevčević sportigazgató erősítette meg. „Nastasić sajnos nem lesz olyan állapotban, hogy szerepeljen a válogatottban. A sérülése elég súlyosnak tűnik. Az ilyen dolgoktól mindig is tartottunk, és balszerencsénkre épp közvetlenül a vb előtt történt meg az eset. Nagyon fontos volt, hogy a játékosaink úgyszólván túléljék a bajnoki szezonjukat és a felkészülési periódust, ellenkező esetben alternatív megoldásokon kell gondolkodnunk, mint most is” – kommentálta a kellemetlen szituációt a sportigazgató, hozzátéve, Branislav Ivanović sérülése viszont jobban áll, és a csapat egykori kapitányával amiatt sem voltak kellemetlenségeik, hogy a karszalagot Aleksandar Kolarovnak adták át.

Doppingoló a vb-listán?!

Ruszlan Kambolov is – akivel kapcsolatban doppingvétség gyanúja miatt vizsgálatot folytatott a nemzetközi szövetség (FIFA) – szerepel a házigazda orosz labdarúgó-válogatott 28 fős világbajnoki bő keretében.

A játékos ügyvédei már bejelentették, hogy védencükkel szemben nincs elég bizonyíték, ezért az ügyet lezárták, a FIFA azonban még nem erősítette ezt meg. Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány mindössze három légióst hívott meg a keretbe, amelyből hiányzik az egyik legismertebb játékos, Alekszandr Kokorin, aki nem épült fel térdsérüléséből.

Az oroszok az A csoportban Szaúd-Arábia együttesével kezdenek, ez lesz a június 14-ei nyitómérkőzés, majd Egyiptommal és Uruguayjal játszanak.

A végleges, 23 fős kereteket június 4-éig kell leadni.

Emery elégedett

Sorozatban negyedik francia kupagyőzelmét aratta a PSG csapata. Unai Emery gárdája a torna meglepetésegyüttese, a harmadosztályú Les Herbiers ellen lépett pályára a párizsi Stade de France-ban, ahol természetesen a korábban bajnoki címet ünneplő fővárosiak irányítottak. A hatalmas mezőnyfölény először a 26. percben váltódott gólra, Giovani Lo Celso lőtte ki a bal alsó sarkot bő tizennyolc méterről. A harcias Les Herbiers elleni biztosító második találat Edinson Cavani nevéhez fűződik, aki egy tizenegyest értékesített a 74. percben.

Újabb címet szereztünk, és számunkra épp ezek a trófeák a célok. Jó teljesítménnyel jutottunk el eddig, s a csapatom az egész évben remek volt, elégedett lehetek” – fogalmazott az elvárt győzelem után a baszk, hozzátéve, a BL-ből való korai búcsú természetesen a szezon negatív oldalához tartozik.

Elege lett az Atléticónak

Megelégelte az Antoine Griezmann Barcelonába való igazolásáról szóló, a Barcelona vezetőségéhez is köthető nyilvános pletykálódást az Atlético Madrid, a francia gólvágó klubja és annak elnöke, Miguel Angel Gil Martin. A vezető a klub hivatalos oldalán jelentetett meg egy közleményt, amely szerint az Atlético elöljárói, illetve a klub körüli emberek elfogadhatatlannak tartják a Barcelona hozzáállását. „A tisztelet teljes hiányáról árulkodik, hogy egy klubelnök, a játékosok, illetve a csapat körüli emberek egy olyan játékos jövőjéről bocsátkoznak nyilvános találgatásokba, akinek jelenleg is érvényes szerződése van egy másik csapattal. Külön zavaró a körülmény, hogy ezt épp az érdekelt játékos közeli európai kupadöntője előtt teszik” – utalt Gil Martin elsősorban Josep Maria Bartomeunak, a Barcelona elnökének minapi nyilatkozatára, amely szerint már tavaly informális beszélgetés zajlott le közte és a francia sztárcsatár képviselője között. „Az Atlético álláspontja egyértelmű a kérdésben, néhány hónapja pedig személyesen a Barcelona elnökének is kifejtettem, nem akarjuk eladni Griezmannt.”

Matić mint főellenség

Érdekes nyilatkozatot tett Yaya Touré, a már angol bajnokká avatott Manchester City elefántcsontpari származású veterán középpályása a szerb válogatott Nemanja Matićról. A Városiak csapatkapitánya előbb jóindulatúan viccelődve azt mondta, utálom azt a „szemetet” (valójában nyomdafestéket nem tűrő szót használt), majd elárulta, 2010 óta íródó Premier League-pályafutása óta a szerb védekező középpályás volt a legnehezebb ellenfele a pályán. „Rendkívül nehéz játszani ellene, hiszen erős és nagyon stabil, ugyanakkor szórakoztató is felvenni vele a küzdelmet. Nagyon kevés játékos képes engem megállítani, de Matić közéjük tartozik. Rengeteget fut, minden egyes pillanatban küzd, egyszerűen egy kiváló labdarúgó” – méltatta a szerbet Touré.

Rekordbüntetés

Tizenhat mérkőzésre szóló eltiltást kapott Arda Turan, a Başakşehir labdarúgója, mert egy bajnoki mérkőzésen meglökte a partjelzőt. A török válogatott futballista – aki januárban kölcsönbe érkezett a Barcelonától – a Sivasport elleni, múlt heti mérkőzésen előbb beleüvöltött az asszisztens arcába, majd meglökte, mivel nem értett egyet azzal, hogy bedobást jelzett az ellenfélnek, miközben ő a földre került egy szerelésnél. Az esetet követően a magáról megfeledkezett játékost azonnal kiállította a bíró.

A szövetség fegyelmi testülete az eltiltás mellett 39 ezer török lírás (mintegy nyolcezer eurós) bírságot is kiszabott rá. Mindkét büntetés rekord a török bajnokságban. A mérkőzés egyébként 1:1-es döntetlennel zárult, ezzel a Başakşehir két fordulóval a vége előtt a harmadik helyen áll, három ponttal lemaradva az éllovas Galatasaraytól.