2024. május 8., szerda

Birkózóiskola nyílt Csantavéren

A bekapcsolódás programba ingyenes, a fiatalok jelentkezését továbbra is várják

Szerdán megnyitotta kapuit a birkózóiskola Csantavéren, a Vajdasági Birkózóakadémia védnöksége alatt. Az első edzésre, amely a Hunyadi János Általános Iskola tornatermében zajlott, több mint harminc érdeklődő diák érkezett, akik heti két alkalommal nemcsak kikapcsolódási, de mozgási lehetőséghez is jutnak, nem mellesleg versenysportolókká is válhatnak, az akadémia egyik kitűzött célja ugyanis a megfelelő birkózó-utánpótlás biztosítása.

– Abból az elgondolásból jöttünk Csantavérre, hogy az elkövetkező időszakra is biztosítsuk az akadémia feltöltését. Kötelességünknek tartjuk, hogy ebben a sportágban minél több helyet és feltételt kínáljunk a gyermekek számára. Úgy véljük, hogy mindenhol ott vannak a tehetségek, csak lehetőséget kell nekik nyújtani a kibontakozásra – emelte ki Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány ügyvezetője.

Az akadémia birkózószőnyegeket már vitt Csantavérre, a későbbiekben pedig birkózófelszerelésekkel is ellátja a gyerekeket, a képzett edzők pedig erejükön felül teljesítve igyekeznek kihozni mindenkiből a maximumot.

– A birkózás nagyon komplex sportág. Lépésről lépésre kell elsajátítani mindent: a gyorsaságot, erőt, kitartást, technikát és taktikát. A tanulók olyan fizikai fejlődésen mennek keresztül az évek folyamán, mely során egyebek mellett magabiztosságot is nyernek. Ebben segítenek az edzőink, Balázs Zoltán, a Spartacus egyik edzője, és két volt válogatott birkózónk, Balász Lehel, aki egyébként gépészmérnök és Varga Zoltán, aki meg csillagász – mondta beszélgetőtársunk.

Több mint harminc gyermek vett részt az első birkózóedzésen (Dér Dianna felvétele)

Több mint harminc gyermek vett részt az első birkózóedzésen (Dér Dianna felvétele)

– Akikben látjuk a tehetséget, azokat a diákokat az akadémia tagjaivá léptetjük elő, ahol még többet foglalkozhatunk velük, hogy a későbbiekben a nemzetközi megmérettetésen is sikeresen tudjanak versenyezni, valamint be tudjanak épülni a különböző korosztályú magyar és szerb birkózó válogatottakba. Ez a mozgatórugója az egész programunknak. Tehetségek mindenhol lappanganak. Hogyha megtaláljuk azokat, akkor biztosított a siker. Ha a gyermeknek sikere lesz, az nemcsak a család, az iskola és a közösség sikere, hanem gyakorlatilag mindenkié – tette hozzá Bálint.

A Vajdasági Birkózóakadémiának jelenleg hat kihelyezett tagozata van: Martonoson, Kispiacon, Kishegyesen, Bácsfeketehegyen, hétfőtől pedig Zentagunarason és most már Csantavéren is. Ide tartozó hír, hogy a múlt hétvégén az akadémián megtartott U15-ös országos bajnokságon Balog Stevan (41 kg) megszerezte Kishegyes első történelmi érmét, a fiatalember ezüstérmes lett.

A hat iskolában egyébként mintegy 150 gyerek ismerkedik a birkózás csínjával-bínjával. Csantavéren az edzéseket szerdán és pénteken tartják, fél hatkor. Az akadémia programjába való bekapcsolódás ingyenes. A fiatalok jelentkezését továbbra is várják.

Nyitókép: Több mint harminc gyermek vett részt az első birkózóedzésen (Dér Dianna felvétele)