2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS – FELNŐTT-EB, BUKAREST

Éremcsatánk már biztosan lesz

Bukarestben a kötöttfogással megkezdődött a felnőttbirkózó-Európa-bajnokság, amelynek első súlycsoportjaiban volt kiváló és pocsék szerbiai teljesítmény is. A szerbiai csapat szempontjából a legjobb hír, hogy a honosított Alekszandr Komarov (87 kg) visszatért a korábbi sikere helyszínére, mivel még orosz színekben 2019-ben a 82 kg-os súlycsoportban pont Bukarestben szerzett bronzérmet, s ez jó ómen lehetett a számára, mert egészen az elődöntőig menetelt, és hétfő este az azeri Abbaszovval küzdött meg a fináléért.

Abbaszovnak nincs még felnőttvilágérme, de nem kell lebecsülni, mert tavaly a vb-n és az Eb-n is 5. lett. Komarov előbb a litván Nemsevičiust (7:0), a nyolcaddöntőben pedig nagy csatában a magyar Takács Istvánt (1:1) győzte le, de az igazi skalp ezután jött, mert az ukrán olimpiai, világ- és Európa-bajnok Belenyukot verte meg 3:1-re, ami még akkor is nagy fegyvertény, ha tudjuk, hogy ellenfele 33 éves, és nyilván a párizsi ötkarikásra összpontosít. A 2022-es, 72 kg-os világbajnok Ali Arszalannak finoman szólva sem sikerült jól a bemutatkozás 77 kg-ban, mert már a selejtezőben technikai tussal kapott ki a norvég Aaktól, és kiesett, Boris Petrušić pedig 5:0 arányban maradt alul az örmény Ovasapyannal szemben.

Ma két világbajnokunk is szőnyegre lép: Nagy Szebasztiánnak továbbra sincs szerencséje a 67 kg-ban, mert mindjárt a címvédő azeri Haszrat Jafarovot kapta a rajton. De ahogy azt Kriszti mondani szokta, a titulushoz mindenkit le kell győzni… Georgij Tibilovnak (60 kg) sem lesz könnyű dolga, mert az igen kellemetlen török Kerem Kamalt kapta a selejtezőben. Az ezúttal a 72 kg-ban induló Nemes Máté a selejtezőből kap ellenfelet, csakúgy mint Mihail Kajaia a 97 kg-ban.

A magyarok közül Fritsch Róbert (77 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) a negyeddöntőben esett ki, Takácsról pedig már szóltunk fenti sorainkban. A vigaszágra Fritschnek is esélye van, mert legyőzője a moldovaiak U23-as világ- és Európa-bajnoka, Gutu volt (3:5), aki a tavalyi felnőtt-Eb-n a bronzért birkózott, de végül a szintén magyar Lévai Zoltán állhatott fel a dobogóra.