2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Szebi a bronzért küzdhetett

A vasárnap esti lapzártánk után befejeződött zágrábi rangsorversenyen a jövő hónapban Bukarestben esedékes Európa-bajnokságra készülő Nagy Szebasztián a bronzéremért küzdhetett. Magyarkanizsai világbajnokunk 63 kg-ban immár a 67 kg-ban küzd, s e súlycsoportban egy 0:0-s meccs után (a litván Sleiva ellen) könnyedén, 8:0-ra nyert a vigaszágon az indiai Neeraj ellen, a bronzmeccs pedig igen szoros volt, de ebben 4:0-ra alulmaradt az orosz Viszaitov ellen.

A szerb csapatnak azért jutott két érem: Georgij Tibilov (63 kg) az elődöntőben 5:5-ös eredménnyel veszített a grúz Abuladze ellen, de a 3. helyért folyó küzdelemben már ellentmondást nem tűrő eredménnyel, 9:1-re legyőzte a lett Jurkjanst. A másikat a karrierjét egy komoly, életmentő műtét miatt nyilván befejezett Zurabi Datunasvili helyére honosított Alekszandr Komarov (87 kg) szerezte, aki a negyeddöntőben 5:0-ra kikapott a későbbi győztes orosz Alirzajevtől, de a bronzmeccsen lesöpörte a kubai Hechavarriát.

Ali Arszalan, a 72 kg honosított szerb–iráni világbajnok 77 kg-ban lépett fel, magabiztosan indult (4:0 a finn Hanniksela, 9:0 a horvát Kamenjašević ellen), de a negyeddöntőben már „könnyűnek” találtatott a török Basarral szemben, 8:1-re kikapott.

A magyarok közül a Lévai testvérek villogtak: Levente (72 kg) vasárnap este döntőt vívott az azeri Ganidzéval, előző nap 77 kg-ban Zoltán ezüstöt nyert, miután a fináléban 5:0-ra kikapott az azeri Szulejmanovtól, 82 kg-ban Szilvássy Erik érte el a finálét, ahol kikapott a török Berbertől, Szőke Alex (97 kg) bronzért küzdhetett a fehérorosz Hlincsuk ellen, csakúgy mint a 130 kg-ban Vitek Dáriusz és Darabos László az azeri Kandelaki, illetve a lett Knystautas ellen.

A női mezőnyben a magyar Orsós Sztálvira ezüstöt érdemelt ki, miután sérülés miatt feladta a döntőt 0:0 a kínai Pang ellen, s a két résztvevős 72 kg-ban a magyarkanizsai Nagy Fanni 5:0-ra kikapott az ukrán Zablockától.