2024. április 27., szombat

Több ilyen mérkőzés kell!

Szerbia győzelmével végződött a Magyarkanizsán megrendezett kontrollmeccs Magyarország ellen

Január 2-án a Vajdasági Birkózóakadémiára edzőtáborozásra érkezett a magyar és a svéd korosztályos fiúválogatott, amelyek az akadémián nevelkedő és más klubokban versenyző szerbiai legjobbakkal péntekig serényen edzettek. Az edzőtábor koronájaként pénteken este egy felkészülési mérkőzést rendeztek U15-ös, U17-es és U20-as korosztályban, s ha eddig valakinek kételyei voltak annak kapcsán, milyen munka folyik az akadémián, hát örömmel jelentjük, hogy kiváló, mert valamennyi korosztályban sikerült nyernie a szerbiai csapatnak!

A kisebbek mezőnyében az első kiélezett mérkőzést Varga Roland vívta Rodek Milánnal, s végül 5:3-ra a vajdasági fiú nyert, aztán egy-két olyan vereség következett, amire őszintén szólva nem számítottunk, de a végére Dušan Stokić és Fehér Benjamin kiköszörülte a csorbát, mindketten fölényesen nyertek, így az U15-ös és U17-es kombinált korosztály 4:3-ra diadalmaskodott.

Az U20-as mezőnynek már 2×3 perc volt a menetek ideje, s itt már sokkal érettebb, céltudatosabb küzdelmeket láttunk. Kár, hogy a 63 kg-ban a zentai Berkec Dejan későn ébredt a meccsen, mert meglátásunk szerint jó esélye lehetett volna a győzelemre, így 7:4-re meglepték. Csakúgy mint a zentaiak másik nagy reménységét, Pék Zalánt, aki még ki sem nyújtózkodott igazán az ellenfelén, Végh Máté két négypontos támadással pillanatok alatt véget vetett az összecsapásnak. Ők talán a nagybecskereki Jovan Miolskiról vehettek volna példát, aki nagyon szenvedett a szintén jó képességű Kolompár Imre ellen, folyamatosan vesztésre állt, de türelmes volt, és az utolsó pillanatokban szinte erőn felül megnyerte a meccset.

A szerbiai csapatban egy igen jó kötésű svéd legény, Alexander Johansson is helyet kapott, akinek teljesítményén már az első pillanattól elámult mindenki, mert a sípszó után azonnal nekiesett ellenfelének, Gyenes Bencének, és pillanatok alatt dűlőre vitte a dolgot. Szintén szépen helytállt Ognjen Jakovljević, Andrija Mihajlović, Branko Đukić és Stevan Kojić, így ez a korosztály végül 7:3-ra nyert a közönség vastapsa mellett. A szerbiai fiúkat egyébként Frísz Krisztián, Báló Petar, Újhelyi Sándor és Đorđe Miolski vezette, a magyar kispadon pedig olyan nagynevű személyek ültek, mint a többszörös Európa- és világbajnok Korpási Bálint, Szabó Martin egykori válogatott, aki versenyző korában egy országos bajnokságon még a nagy Lőrincz Tamást is legyőzte, és Cifferszky Ákos.

 

A nagybecskereki Jovan Miolski a küzdeni akarásból mutatott példát (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A nagybecskereki Jovan Miolski a küzdeni akarásból mutatott példát (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Jó volt egyébként látni, hogy továbbra is nagy az érdeklődés az egyik legtrófeásabb sportágunk iránt, mert az akadémia terme megtelt a kíváncsi nézőkkel, jöttek egész Szerbia területéről, sőt Magyarországról is. A „díszpáholyban” csak úgy sorakoztak az egykori nagy bajnokok, élükön Davor Štefanek olimpiai és világbajnok versenyzőnkkel, a Szerbiai Sportszövetség elnökével, s azt is ki kell emelni, hogy ezúttal a belgrádi médiumok is „ráharaptak” az eseményre, még az Arena Sporton is volt közvetítés.

Mindent összegezve, a szokásosan kiváló szervezés mellett jó volt végre ilyen szintű erőfelmérést is látni, s ha minden igaz, a közeljövőben frekventáltan láthatunk majd hasonló összecsapásokat.

Vatai László, a Budapesti Birkózószövetség elnöke: „Sokakhoz hasonlóan nekem is az a véleményem, hogy több ilyen meccs kellene, hiszen az összes küzdelem tetszett, kivétel nélkül. A végeredmény számunkra nem lett pont rózsás, viszont az, hogy a két akadémia közösen ilyen eredményesen dolgozik, nagyon jó a birkózásnak, ha tetszik, akár még a nemzetközinek is.”

Sreten Damjanović kétszeres világbajnok, a Vajdasági Birkózóakadémia sportigazgatója: „Látszik, hogy kiváló munka folyik a Vajdasági Birkózóakadémián, bár mindezt sokan megkérdőjelezik. Ez viszont bizonyíték volt erre, hiszen azért mégiscsak egy nagyhatalom utánpótlását, Magyarországot győztük le. Optimista vagyok, lesznek a jövőben még nagy bajnokai az akadémiának.”

 

A zentai Vámos Antal valóságos erődemonstrációt mutatott be Toplák Zalán ellen (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A zentai Vámos Antal valóságos erődemonstrációt mutatott be Toplák Zalán ellen (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Bálint Zoltán, a Vajdasági Birkózóakadémia ügyvezetője: „Akárhogy is, de azért látszik már ez a két-három éves munka az akadémián, bár azért vannak olyan tanulóink is, akik csak egy éve vannak nálunk. Célunk továbbra is az, hogy ilyen nemzetközi meccseken is meg tudják állni a helyüket a fiúk és a lányok, mert az igazi hiány a versenyek terén mutatkozik. Olyan megmérettetések, amelyek komolyak, de igazából nincs tétjük, és élvezhetik a gyerekek. Ez a meccs erre szolgált. A KIMBA-val karöltve most ilyen irányba próbálunk elmenni, mert ilyen szurkolást, mint amilyen itt volt, 15 éve nem hallottunk tájainkon. Ez a lényege az egésznek.”

Eredmények, U15 és U17, 50 kg: Maxim Špirić–Krim Áron 0:1 (0:8). 55 kg: Varga Roland–Rodek Milán 1:0 (5:3). 55 kg: Dobi Krisztián–Máté Miklós 1:0 (5:0). 55 kg: Mihajlo Mitrović–Szenicza Nimród Dominik 0:1 (2:10). 60 kg: Újhelyi Balázs–Olasz Bence 0:1 (3:12). 77 kg: Dušan Stokić–Törőcsik Márk 1:0 (7:0). 110 kg: Fehér Benjamin–Szécsényi Kornél 1:0 (8:0).

U20, 60 kg: Andrej Velisavljev–Fige Levente 0:1 (0:9). 63 kg: Berkec Dejan–Rafael Dániel 0:1 (4:7). 67 kg: Jovan Miolski–Kolompár Imre 1:0 (5:4). 72 kg: Pék Zalán–Végh Máté 0:1 (0:8). 77 kg: Ognjen Jakovljević–Varga Zalán 1:0 (8:0). 77 kg: Vámos Antal–Toplák Zalán 1:0 (13:2). 87 kg: Alexander Johansson–Gyenes Bence 1:0 (8:0). 87 kg: Andrija Mihajlović–Bátyai Dorián 1:0 (8:0). 97 kg: Stevan Kojić–Vitai Vendel 1:0 (3:1). 97 kg: Branko Đukić–Maharita Alex 1:0 (8:0).

 

Nyitókép: A szerbiai válogatott (Fotó: Gergely Árpád felvétele)