2024. április 27., szombat

„Csak mi legyünk a jobbak!”

Újabb két helyszínnel bővült a Vajdasági Birkózóakadémia már eddig sem kicsi bázistábora, Bácskossuthfalván és Pacséron is megindult a birkózószakosztály. Az akadémiát elégedettséggel töltheti el, hogy mindkét településen igen szép számban jelentkeztek a fiatalok, akik az Id. Kovács Gyula Általános Iskola impozáns és a Moša Pijade szintén szép tornatermében gyakorolhatják majd a sportág alapjait.

Eredetileg csak Bácskossuthfalván terveztek birkózósulit, de az akadémia vezetői úgy mérték fel, hogy az utaztatás nehézségei miatt mindkét helységben meg kell indítani az edzéseket.

Bácskossuthfalvára jeles küldöttség érkezett az akadémiáról, hiszen Bálint Zoltán ügyvezető mellett ott volt Péteri András, Báló Petar és Újhelyi Sándor edző is, akik találkozhattak az iskola igazgatójával, dr. Crnkovity Gáborral, Papp László tanácselnökkel és Méhes Bélával, akik mind-mind nagy lelkesedéssel támogatták a birkózósuli létrejöttét. Az ottani edzéseket 44 újonccal a tapasztalt szabadkai Balázs Zoltán és az iskolában tornatanárként dolgozó bácskertesi Csernai Botond vezeti.

Az akadémia bemutatója nagy sikert aratott Pacséron (Fotó: Laták István felvétele)

Az akadémia bemutatója nagy sikert aratott Pacséron (Fotó: Laták István felvétele)

Pacséron Méhészkei Kiss Gizella igazgatónő Szabolcski Szabolcs tanácselnökkel és Nagy Ottóval, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettesével, a helyi közélet vezetőivel fogadta az akadémia küldöttségét, amely ezúttal nyolc akadémián nevelkedő birkózóval érkezett.

A tornateremben szó szerint a fél iskola kíváncsi volt a már kiváló formában lévő akadémista fiúkra és lányokra, akik Korom Ákos edző vezetésével igen impozáns bemutatót tartottak a pacséri srácoknak, akik csak ámultak a nagy ívű dobásokon és a szőnyegen való csattanásokon, azt is tátott szájjal figyelték, amikor Losonc Szabolcs láb nélkül két pillanat alatt felmászott a kötélre, és megcsodálhatták a nagyon ügyes lányokat.

Ezután a helyi lurkók is szőnyegre léphettek, és az első sikeres akcióig próbálhatták ki a pacséri virtust. A sorban álló párosok aztán még sokáig zavargászták egymást a szőnyegen, a leendő edzők, a már említett Balázs és Aleksandar Basta helyi tornatanár pedig elégedetten nyugtázták az érdeklődést a sportág iránt, mert a hírek szerint máris húsz feletti a jelentkezési létszám. Mindez persze jó érzéssel töltötte el a helyieket, hiszen végre valami ott is megmozdult a sport terén, s mindjárt utaltak is a két település rivalizálására: „Mindegy, hogy lesz, csak mi legyünk a jobbak!”

Az akadémia „terjeszkedése” ezzel még közel sem állt le. A jövő héten Bánát lesz a célpont, pontosabban Magyarcsernye, ahol szintén készülődnek egy birkózószekció megindítására, valamint a környékbeli falvakkal is számolnak, ám ebbe már a nagybecskerekieknek kell majd besegíteniük.

Nyitókép: Bácskossuthfalván már el is kezdődtek az erőnléti edzések (Fotó: Laták István felvétele)