2024. április 30., kedd
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Štefanek és Frísz brillírozott

A szabadkai az aranyért, a zentai a bronzért küzd ma este

Az előző napi sikertelenség után a pénteki versenynapot immár sokkal vérmesebb reményekkel várták a zentai, szabadkai, magyarkanizsai, egyszóval a vajdasági szurkolók a budapesti birkózó-világbajnokság második kötöttfogású napján, hiszen a szerbiai csapat három „nagyágyúja” közül ketten is megkezdték a versenyzést, nevezetesen az Európa-bajnok Frísz Krisztián és az olimpiai és világbajnok Davor Štefanek.

Legelőször a 87 kg-os Nikolaj Dobrev lépett szőnyegre, de ő sajnos nem dobogtatta meg túlságosan a szívünket, annál inkább Kriszti, akit a külön „Frísz” feliratú pólós szurkolótábora – élén a feleségével – meg vagy háromtucatnyi zentai buzdította első ellenfele, a finn Lauri Mähönen ellen. A tapasztalt bajnok aztán nekiesett északi ellenfelének, aki azt sem tudta, hogyan védekezzen, így az első menetben Kriszti 5:0-lal előbb „megkóstolta”, majd a másodikban „egy falatra be is kapta”, azaz két vállra fektette. Ezután a riói olimpia szabadkai bajnokát vártuk, aki a horvát Danijel Janečićtyel indított, s hát mit csinált volna mást, mint a kedvenc dobását, amikor az ellenfele fejét lefogva éri el a négypontosat?! Na, innen már nem volt menekvése a horvátnak (technikai tussal kapott ki), bár két challenge erejéig még kakaskodott egy kicsit…

Sok versenyen követtem már Fríszt, de egyiken sem láttam tőle ilyen szaltót, mint amivel rajtolt nyilatkozta az első meccsek után Milorad Dokmanac szerb szövetségi kapitány, aki bizakodva várta a folytatást, mert mind Frísznek, mind Štefaneknek jó ága volt. És tényleg: Kriszti 0:2-ről könnyen fordított a litván Justas Petravičius ellen (7:2), a negyeddöntőben viszont már nem volt pardon, ezeknél jobb ellenfél következett, de a favoritok közül még mindig a „kellemesebb” fajta, mert a kubai Luis Sanchez első felnőtt-világbajnokságán vett részt, s eddig „csak” egy pánamerikai elsőséggel büszkélkedhetett (2018). Jó a kubai, de Kriszti még jobb! Az első menetben megpörgette, aztán mint a finnt, a második elején be is tusolta, s ezzel bejutott az elődöntőbe!

Davornak azt a szemhéját fejelte meg a horvát, amelyet varrni kellett Tatán, de ettől függetlenül jól van. A mérés előtt mindössze 100 grammal volt több a megengedettnél, de ezt könnyen ledolgozta – árulta el édesapja, Damir Štefanek, aki a népes családdal együtt buzdította fiát. Ez segített is, mert két perc alatt 10:0-s technikai tussal győzte le a tajpeji Jing Hungot. Az elődöntőért aztán nem a hazai Krasznai Mátéval találkozott, mert őt egy perc alatt betusolta a tapasztalt, 28 éves dán Fredrik Bjerrehuus. Tapasztalt a dán, de nem eléggé! Davor elkapta, s hihetetlen 19 másodperc alatt betusolta, ezzel ő is bejutott az elődöntőbe!

Az elődöntők előtt Sreten Damnjanović nyugodtan üldögélt a sajtóközpont előtt, és üzengetett, s csak kacsintott ránk: „Van még erő a fiúkban…” Mi is nyugodtak voltunk, mert az elődöntőben Kriszti megforgatta Victor Ciobanut, de mindjárt idegesek lettünk, mert a moldovai visszatámadott a második fordítás közben, s kis híján betusolta Krisztit. Ez sokat kivett a birkózónkból, és sajnos a második menet is rosszul kezdődött (3:6). Innen már nem tudott újítani a zentai, így ma a bronzért birkózik. Következett Davor a honosított lengyel, eredetileg örmény Gevorg Sahakyan ellen. Ez utóbbit intették előbb, olimpiai bajnokunk ki is használta, de a „lengyel” is visszatámadott, s itt már challenge következett. Ezt is megnyerte Davor – 4:0 –, s már a zsebében volt a győzelem, amit egy pompás dobással, szaltóval a második menetben meg is erősített, így technikai tusgyőzelemmel jutott be a döntőbe, ahol bosszút állhat majd az orosz Artem Szurkov ellen, aki 2017-ben az újvidéki Európa-bajnokságon bánt el vele a fináléban.

A magyaroknak egyébként tegnap már nem ment úgy, mint előző nap a társaknak. Krasznai mellett Torba Erik (60 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg) is idő előtt kikapott.

Ma a 77 (Nemes Viktor), a 97 (Mihail Kajaia) és a 130 kg-os súlycsoport lesz műsoron kötöttfogásban, vasárnap pedig ezen súlycsoportok döntő mérkőzései következnek.

Világbajnokok, nők, 50 kg: Jui Szuszaki (japán). 53 kg: Haruna Okino (japán). 57 kg: Ningning Rong (kínai), … 3. Barka Emese (magyar). 62 kg: Tajbe Juszein (bolgár), … 5. Sastin Marianna (magyar).