2024. április 30., kedd
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

Zsani térde nem bírta

Otogugo és Bajrang csatája izgalmas és pontokban gazdag volt (Fotó: MTI)

Otogugo és Bajrang csatája izgalmas és pontokban gazdag volt (Fotó: MTI)

A magyar fővárosban zajló birkózó-vb keddi versenynapja már teljes egészében a nőké volt, s a magyarok mind a négy súlycsoportban szurkolhattak kedvenceiknek. A lányok közül Németh Zsanett (76 kg) vágta ki a rezet, mert a korosztályos világversenyeken több kiváló eredményt elért szőkeség (kadét világbajnok) mindjárt a rajton az Európai Játékokon győztes fehérorosz Vaszilisza Marzalijukot győzte le egy fergeteges hajrával (8:6), majd a negyeddöntőben az Ázsiai Játékok ezüstérmesét, a mongol Naranchimeg Gelegjamtsot múlta felül 4:0 arányban. Az elődöntőben aztán még keményebb dió következett, méghozzá a világ- és Európa-bajnok Yasemin Adar. Zsanett aktívabban kezdett, de a villámgyors török a kellő időben megtámadta, a magyar lánynak meg is sérült a térde, s innen már nem volt méltó ellenfele a címvédőnek, de hősiesen végigküzdötte a találkozót, amely 9:1-es török győzelemmel ért véget.

A hétfői döntők nagy amerikai sikert hoztak. A 79 kg-ban Kyle Dake úgy nyerte meg súlycsoportját, hogy a vb során egyetlenegy árva pontocskát sem értek el ellene, így 37:0-val zárt, ami szinte egyedülálló ebben a sportágban. Dake kijelentette: „Egyszerűen nem szeretem, ha pontot szereznek ellenem…”. J’den Cox a riói olimpián és a párizsi világbajnokságon még a 86 kg-os kategóriában versenyzett, de a színes bőrű versenyzőnek a 92 kg sem okozott gondot, s a döntőben a fehérorosz Ivan Jankouskijt „csak” 4:1-re győzte le. „Több pontot szerettem volna a fináléban, de úgy látszik, hogy ellenfelem nem akart túl sokat birkózni” – nyilatkozta Cox.

Figyelemre méltó a japán Takuto Otoguro (65 kg) győzelme is, hiszen a távol-keleti versenyző mindössze 19 éves, s 2015-ben még kadét világbajnok volt. A döntőben egy pontokban gazdag meccset vívott az indiai Bajrang Bajranggal, akinek esze ágában sem volt megadni magát, de a japán mindig akkor szerzett pontot, amikor nagyon kellett neki, s végül 16:9-re nyert.

A lányoknál Galambos Ramónát (55 kg) az amerikai Jacarra Winchester „lőtte szitává” (12:1), Dollák Tamara pedig a mexikói Alejandra Bonillától kapott ki a rajton (8:0).

A végleges szerbiai keret

Stojan Dobrev, a szerbiai válogatott főedzője közzétette a végleges szerbiai keretet, amely eltér az előzőleg tervezett csapattól. Nemes Máté nem fért be, de helyette a másik zentai, Nagy Tamás képviseli majd az országot, Vladimir Stankić pedig nem került be a csapatba.

A végleges szerbiai keret, 60 kg: Frísz Krisztián. 63 kg: Nagy Tamás. 67 kg: Davor Štefanek. 72 kg: Aleksandar Maksimović. 87 kg: Nikolaj Dobrev. 97 kg: Mihail Kajaia.

Világbajnokok, szabafogás, 57 kg: Zavur Ugujev (orosz). 65 kg: Takuto Otoguro (japán). 79 kg: Kyle Dake (amerikai). 92 kg: J’den Cox (amerikai).