2024. május 9., csütörtök

Leonardék ereje

A szezon harmadik Los Angeles-i derbijét rendezték meg az elitligában szerda hajnalban, a felek két Lakers-diadal után futottak neki az újabb városi rangadónak. A játék képe pedig ezúttal már tükrözte a tabellán látható állást, hiszen a nyugaton egyre feljebb érő, lassacskán egyértelmű bajnokesélyesként jegyzett Clippers az első percekben magához ragadta a vezetést, és azt az utolsó dudaszóig nem engedte ki kezéből.

Nagy segítség volt persze, hogy a Lakersnél LeBron James kisebb bokasérülés miatt pihent, így a győztes lehengerlő csapatteljesítménye egyértelművé tette az erőviszonyokat. Kawhi Leonard (25-11-10) tripla duplával, James Harden 23 ponttal és 10 assziszttal zárt, és további négyen jutottak legalább 16-ig, a vesztesnél D’Angelo Russell (27) és Anthony Davis (26) emelkedett ki.

Hogy a Clippers még mindig csak szoros negyedik a főcsoportban, annak az oka, hogy az előtte álló gárdák is keveset hibáznak. Így az Oklahoma Shai Gilgeous-Alexander (33) újabb klasszis meccsével verte a Portlandet, és holtversenyben áll az első Minnesotával, a címvédő Denver pedig tíz nap alatt másodszor fékezte meg az Indiana rohanós játékát, és ellenfelét relatíve alacsony pontszámon tartva diadalmaskodott, a két vezér ezúttal is Nikola Jokić (31-13-10) és Jamal Murray (31-8-7) volt.

A ligához kapcsolódó meglepő hír továbbá, hogy a Milwaukee menesztette a szezon eleje óta tevékenykedő vezetőedzőjét, Adrian Griffint. A tény azért is váratlan, mert a 2021-es bajnok Bucks 30/13-as győzelmi mérleggel a keleti főcsoport második helyén áll; a tréner számlájára írják viszont, hogy a csapat védekezési hatékonysága a liga mezőnyének alsó harmadában szerepel, amiért sokak szerint a Giannis Antetokounmpóval és Damian Lillarddal fémjelzett gárda nem lesz ütőképes a playoffban.

NBA, alapszakasz: Indiana–Denver 109:114, Brooklyn–New York 103:108, New Orleans–Utah 153:124, Oklahoma–Portland 111:109, LA Clippers–LA Lakers 127:116. Eurokupa, 16. forduló, A csoport: Paris–Joventut 89:82. B csoport: Kolozsvár–Trento 88:83, Budućnost–Ulm 72:72, h. u. 80:84.

 

Nyitókép: A Clippers legnagyobb kérdése, hogy meghatározó emberei, elsősorban Kawhi Leonard, egészségesek maradnak-e a rájátszásra (Fotó: Beta/AP)