2024. május 9., csütörtök

Embiidé az első párbaj

A szezon során először találkozott egymással az elitliga két centerkiválósága, illetve csapataik, Nikola Jokić Denvere Joel Embiid Philadelphiájához látogatott. Az utóbbi három idény MVP-je pedig nem is maradt adós a nézőknek a találkozón, amely két merőben eltérő félidőt hozott, hiszen az első pontzuhataga (78:78) után nagyot feszítettek a felek a védelmükön.

Időközben az is világossá kezdett válni, hogy a kameruninak van jobb „termelő” napja, összesen 41-ig számlált, ebből hagyományosan rengeteg betörése és kiharcolt faultja miatt 12-t a büntetővonalról szerzett (12/15), és a hajrában, a meccs eldőlésének perceiben zsinórban 10 pontot is berámolt, így gyakorlatilag hátára vette a Phillyt és megnyerte az ütközetet.

A Joker ezúttal magához képest átlagos pontszámot (25) ért el, de a rivális palánkja alatt nevéhez méltón parádézott, ugyanis nem kevesebb, mint 11 támadó lepattanót szedett (összesen 19-et), amelyből rengeteg pluszpontja származott a Nuggetsnek. Érdekesség továbbá, hogy míg Embiid asszisztokból is két számjegyűt jegyzett (10), az ebben általában sokkal kimagaslóbb szerb csupán háromszor hozta közvetlen pontszerző helyzetbe társait, ami a 76ers védelmét dicsérő tény.

Bár csak további két találkozót rendeztek a játéknapon, rangadóból nem volt hiány, kivétel nélkül a stabil nyugati playoffhelyeken álló vagy ezekért jó eséllyel küzdő gárdák léptek fel. Los Angelesben a James Harden érkezése óta bajnokesélyes színvonalon teljesítő Clippers a jóval fiatalabb és kevésbé rutinos, de a tabellán feljebb álló Oklahomát verte, elsősorban a remek dobónapot kifogó Paul George (6/12 tripla, 38 pont) klasszisának köszönhetően.

NBA, alapszakasz: Philadelphia–Denver 126:121, Phoenix–Sacramento 119:117, LA Clippers–Oklahoma 128:117. Eurokupa, 15. forduló, B csoport: Trento–Wrocław 85:79.

 

Nyitókép: Nikola Jokić és Joel Embiid: az NBA két centerfenoménje közül most a kameruni ünnepelt (Fotó: Beta/AP)