2024. február 28., szerda
KOSÁRLABDA – EUROLIGA

Győzött a Zvezda, kikapott a Partizan

A Crvena zvezda a francia Lyon-Villeurbanne felett aratott 94:73-as győzelemmel rajtolt az Euroliga alapszakaszában, a belgrádi együtteshez a nyár folyamán érkező Hanga Ádám hét ponttal mutatkozott be új csapata első tétmérkőzésén. A sorozat honlapja szerint Hanga 22 percet töltött a pályán, ezalatt négy lepattanót szerzett és három gólpasszt adott. A piros-fehérek a következő fordulóban a litván Žalgiris otthonában lépnek pályára. A Partizan ugyanakkor vereséget szenvedett a nyitányon, a fekete-fehérek Tel-Avivban maradtak alul 15 ponttal. A belgrádi együttes a jövő héten a Lyon-Villeurbanne-hez látogat.

Eredmények, 1. forduló: Crvena zvezda–Lyon-Villeurbanne 94:73, Makkabi Tel-Aviv–Partizan 96:81, Barcelona–Efes 91:74, Bayern–Alba 80:68, Virtus–Žalgiris 79:82.

A spanyolokkal egy csoportban

A spanyol és a japán csapattal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik a magyar női kosárlabda-válogatott a 2024-es párizsi olimpia selejtező tornáján, amelyre február 8. és 11. között kerül sor Sopronban. A kvalifikáció 16 csapatát a nemzetközi szövetség (FIBA) négy kalapba rangsorolta, és a júniusban Európa-bajnoki negyedik magyarok a negyedikbe kerültek Szenegál, Új-Zéland és Németország mellé. A sorsolás alkalmával a FIBA több elvet vett figyelembe: a már kvótával rendelkező Franciaország és Egyesült Államok is részt vesz a selejtezőn, de nem kerülhetett ugyanabba a négyesbe. Emellett minden tornán legalább egy, legfeljebb két európai csapatnak ott kellett lennie a mezőnyben, Kínát és Japánt, továbbá Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint a két afrikai válogatottat sem lehetett azonos tornára sorsolni – a FIBA ezzel kívánta biztosítani, hogy minden régió képviseltesse magát az olimpián. Ezenkívül minden tornán szerepelnie kellett egy csapatnak az amerikai kontinensről.
A négy tornának Sopron, Antwerpen, a brazíliai Belem és egy kínai város ad otthont. A négyesekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, melyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát. A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában. A szerbeknek sem könnyű a brazíliai csoportjuk, de megoldható feladatnak tűnik az első két hely egyike.
Az olimpiai selejtező csoportjai, Sopron: Magyarország, Spanyolország, amerikai előselejtező 1., Japán. Antwerpen: Belgium, USA, Nigéria, Szenegál. Belem: Brazília, Ausztrália, Szerbia, Németország. Kínai helyszín: Kína, Franciaország, amerikai előselejtező 2., Új-Zéland.

Nyitókép: Jelenet a C. zvezda–Asvel mérkőzésről (Fotó: Beta)