2024. április 30., kedd
FÉRFI VB

Egzotikus csoportban a Sasok

Szerencsés sorsolást kapott Szerbia csapata az augusztus 31-én kezdődő kínai kosárlabda-világbajnokságra, hiszen az ünnepi keretek között megtartott sencseni rendezvényen a Sasok a Fosan városában lebonyolítandó D csoportba kerültek, ahol Angolával, a Fülöp-szigetekkel és Olaszországgal kell majd megküzdeniük a továbbjutásért. Az összesorsolt csapatok közül előzetesen Saša Đorđević együttese volt a legmagasabban kiemelt, és a valós erőviszonyok alapján is elvárható, hogy a szerbek a csoportgyőzelemért küzdjenek.

A torna szabályzata szerint a nyolc csoportból az első két helyezettek lépnek tovább a középdöntőbe, ahol a 16 gárdából újabb négy kvartettet hoznak létre. Ezeknek a négyes csoportoknak az első két helyezettjei jutnak a negyeddöntős párharcokba.

A címvédő, a 2014-es fináléban épp Szerbiát verő (129:92) Egyesült Államok könnyű bemelegítésnek számító csoportba került, a csehek és a japánok mellett várhatóan a törökök sem tudnak majd közel maradni eredményben az NBA-sztárokhoz. A rendező Kína a szerbekhez hasonlóan elégedett lehet a sorsolással, ahogy Spanyolország is Irán, Puerto Rico és Tunézia mellett. Oroszország és Argentína továbbjutása valószínűsíthető a B négyesből, és kiegyenlített erőviszonyú lehet a görögökkel fémjelzett F és a litván–ausztrál küzdelmet sejtető H kvartett is. A G csoportban a franciák és a németek pikáns helyzetbe kerültek, hiszen a két kiadó helyre a több Amerikában edződő játékossal megspékelt Dominika is pályázni fog.

A világbajnokság csoportbeosztása:

A csoport: Elefántcsontpart, Lengyelország, Venezuela, Kína

B csoport: Oroszország, Argentína, Dél-Korea, Nigéria

C csoport: Spanyolország, Irán, Puerto Rico, Tunézia

D csoport: Angola, Fülöp-szigetek, Olaszország, Szerbia

E csoport: Törökország, Csehország, Egyesült Államok, Japán

F csoport: Görögország, Új-Zéland, Brazília, Montenegró

G csoport: Dominikai Köztársaság, Franciaország, Németország, Jordánia

H csoport: Kanada, Szenegál, Litvánia, Ausztrália

A szerbek programja a csoportkörben: Angola–Szerbia (augusztus 31.), Szerbia–Fülöp-szigetek (szeptember 2.), Olaszország–Szerbia (szeptember 4.).

Két szerb lehet a rájátszásban

Az NBA alapszakaszában a hajrára fordultak a csapatok, a 82 meccsből körülbelül 70-et tudtak le eddig. Nikola Jokić Denvere a hétvégén szoros küzdelmekben diadalmaskodott. Előbb a zombori center dudaszó pillanatában behulló kosarával verte a Dallast (100:99), majd a keleti negyedik Indiana volt az áldozat (102:100). Boban Marjanović Philadelphiája keleten a harmadik, a 76ers legutóbb épp Bogdanović és Bjelica Sacramentóját verte (123:114). Utóbbi csapat szinte biztosan lemondhat a playoffról, hiszen a kőkemény nyugati főcsoport kilencedik helyén hét győzelemmel kevesebbet számlál (33/35), mint az utolsó bejutó, nyolcadik Los Angeles Clippers (40/30), miközben Bjelicáékra már csak 14 mérkőzés vár.