2024. április 30., kedd

Pokol az egekben

Két hatalmas, kiemelt kategóriás alpesi heggyel a 16. etap volt az idei Tour királyszakasza. A 16 kilométer hosszú és 8 százalékos átlagmeredekségű Madeleine mintegy 90 kilométerrel a rajt után kezdődött, és az emelkedőin néhány tíz fősre csökkent a főcsoport létszáma. Elöl Carapaz, Alaphilippe, Izagirre és Martin szökött, de utóbbi nem vállalt be olyan tempót a lejtmeneten, mint a társai, ezért hamar le is szakadt a trióról. A második, célhoz vezető hegy a brutális Col de la Loze volt, amely bő 21 kilométeren át átlagosan közel 8 százalékkal várta a kerekeseket. A főcsoport ezen a napon esélyt sem hagyott a szökevényeknek, bár az utolsóként bedarált Carapaz hatalmasat küzdött. A hegy utolsó 5 kilométere égbe vesző meredekeket hozott, amelyeken alig néhányan maradtak az élbolyban. Ebből a pehelysúlyú kolumbiai López tudott egy 20 százalékos részen meglépni, és a célig folyamatosan távolodva minden riválisának időt adott, amivel a pillanatnyi dobogóra is felkerült. A másodikként célba érő sárga trikós Roglič növelte előnyét Pogačarral szemben.

Végeredmény, 17. szakasz (Grenoble–Méribel, Col de la Loze, 170 km): Miguel Ángel López 4:49:08 óra, Primož Roglič +15, Tadej Pogačar +30 mp stb. Az összetett állása: Roglič 74:56:04 óra, Pogačar +57 mp, López +1:26 perc stb.

Két érem a Spartacus kerékpározóinak

Erdővégen (Erdevik) tartották meg az időfutam országos bajnokságát, amelyen a Spartacus versenyzői két érmet nyertek. A serdülők mezőnyében (U17) Mark Perčić a 10 km-es versenyen a 2. helyet szerezte meg, a fiatalabb serdülő lányok (U15) között pedig Nikolina Perčić a 2,5 km-es távon a 3. helyen ért célba.