2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Parádéval köszönt a Pireneusok!

Megérkezett a Tour mezőnye a hegyek közé, a tegnapi 5. szakaszon először kellett megmászni igazán komoly emelkedőket. A nap elején ezúttal hatalmas, 38 fős szökevényboly távolodott el, és bár sosem gazdálkodott túl nagy előnnyel, idővel kiderült, hogy ebből a csoportból kerül ki az első pireneusokbeli etap győztese. Az igazi tűzijáték aztán nem a féltáv környékén tetőző, kiemelt kategóriás Col du Soudet-n kezdődött, hanem a nap harmadik, utolsó kaptatóján, a Marie-Blanque-on indult be.

Ennek utolsó kilométerein alakította ki győztes különbségét az élbolyból legerősebb Jai Hindley, a tavalyi Giro d’Italia győztese a lejtmenet után kényelmes időkülönbséggel, egyedül ért célba, ráadásul a sárga trikót is átvette. A nap másik nyertese a címvédő Jonas Vingegaard volt, aki ugyancsak a Marie-Blanque legmeredekebb részein támadta be Tadej Pogačart, és végül több mint egy percet adott a nagy szlovén riválisnak.

Hindley szakaszt nyert, és átvette a sárga trikót (Fotó: WielerFlits/Cor Vos)

Hindley szakaszt nyert, és átvette a sárga trikót (Fotó: WielerFlits/Cor Vos)

Végeredmény, 5. szakasz (Pau–Laruns, 162,7 km): Jai Hindley 3:57:07 óra, Giulio Ciccone +32 mp, Felix Gall, Emanuel Buchmann a. i., Jonas Vingegaard +34 mp stb. Az összetett állása: Hindley 22:15:12 óra, Vingegaard +47 mp, Ciccone +1:03, Buchmann +1:11, Adam Yates +1:34, Tadej Pogačar +1:40 perc, Simon Yates a. i. stb.

Nyitókép: Hindley szakaszt nyert, és átvette a sárga trikót (Fotó: WielerFlits/Cor Vos)